Μουντιάλ 2022: Το γκολ της Ιαπωνίας που μέτρησε και οι κανονισμοί της FIFA

Μουντιάλ 2022: Το γκολ της Ιαπωνίας που μέτρησε και οι κανονισμοί της FIFA

Ένα θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες στα γήπεδα του Κατάρ που διεξάγεται το Μουντιάλ 2022 αναφορικά με το παιχνίδι ανάμεσα σε Ισπανία και Ιαπωνία το οποίο μετά από αρκετή διχογνωμία έδωσε τη νίκη στους Ιάπωνες.

Μάλιστα ο συνδυασμός τερμάτων στο άλλο παιχνίδι του ομίλου ανάμεσα στη Γερμανία και την Κόστα Ρίκα, έφερε οδυνηρό αποκλεισμό για τα «Πάντσερ».

Όλα ξεκίνησαν με το γκολ του Τανάκα για το 2-1 της Ιαπωνίας στο 51ο λεπτό του αγώνα. Ένα γκολ πλήρως αμφιλεγόμενο για το οποίο έδωσε απάντηση η goal line technology που έχει μπει στην ποδοσφαιρική ζωή τα τελευταία χρόνια.

Τι έγινε ακριβώς; O εξτρέμ της Ιαπωνίας Ρίτσου Ντόαν πήρε την μπάλα στο δεξί άκρο της περιοχής του πέναλτι και έτρεξε προς το τέρμα, προτού πασάρει προς το βάθος της περιοχής.

Τόσο ο Ντάιζεν Μάεντα, όσο και ο Κάορου Μιτόμα εκτοξεύτηκαν προς τη μπάλα, καθώς αυτή φαινόταν να βγαίνει εκτός ορίων, για να την προλάβει ο Μιτόμα.

Η σέντρα του βρέθηκε προς την περιοχή είχε αποδέκτη τον Αό Τανάκα ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα.

Στη φάση ακριβώς πριν σημειωθεί το νικητήριο γκολ της Ιαπωνίας, η μπάλα φαίνεται να περνά εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ο επόπτης γραμμής τουλάχιστον αυτό έδωσε για αρχή. Το VAR ωστόσο και τα τσιπάκια της μπάλας είχαν άλλη άποψη.

Και αυτό γιατί όπως φαίνεται στην ψηφιακή ανάλυση, η μπάλα για μερικά χιλιοστά βρίσκεται εντός γηπέδου. Στην επαναφορά της λοιπόν το γκολ που ακολουθεί πρέπει να κυρωθεί κανονικά. Όπως και έγινε.

Ωστόσο υπάρχουν πλάνα τα οποία δείχνουν ότι η μπάλα έχει βγει ολόκληρη. Υπάρχουν από την άλλη και άλλα πλάνα στα οποία φαίνεται πως η οπτική γωνία ξεγελά το μυαλό και ότι στην πραγματικότητα η μπάλα δεν έχει βγει ολόκληρη για μερικά χιλιοστά.

Τι λένε οι κανόνες της IFAB
Σύμφωνα με τον κανονισμό της IFAB η οποία ευθύνεται και για τους… νόμους του ποδοσφαίρου, η μπάλα πρέπει να περάσει ολόκληρη τη γραμμή για να θεωρηθεί σε αυτήν την περίπτωση άουτ.

Μπορεί σε πολλά πλάνα να φαίνεται ότι η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη, ωστόσο όπως φαίνεται σε άλλα πλάνα, μερικά χιλιοστά την κρατάνε ακόμα εντός αγωνιστικού χώρου.

Τι λέει το goal line technology
Από την άλλη το goal line technology, λέει πως εάν η συγκεκριμένη φάση είχε γίνει πριν από την εστία, δεν θα υπήρχε γκολ.

Σε πιο απλά λόγια, η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη, κάτι που σημαίνει ότι το γκολ των Ιαπώνων μέτρησε σωστά.

Μεγάλος χαμένος από όλη την ιστορία αυτή δεν είναι άλλος από την Εθνική Γερμανίας που μπορεί να νίκησε - δύσκολα - την Κόστα Ρίκα με 4-2 αλλά φάνηκε πως τελικά δεν ήταν αρκετό.

Σίγουρα πάντως έως τώρα πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο γκολ της φετινής διοργάνωσης.

ieidiseis.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα