Eurobasket 2022: Ώρα Ελλάδας - Πρεμιέρα στις 18:00 απέναντι στην Κροατία

Η ώρα της εθνικής, στο Eurobasket 2022, έφτασε. Στις 18:00 σήμερα 2 Σεπτεμβρίου (ΕΡΤ1) απέναντι στην Κροατία, η «επίσημη αγαπημένη» θα μπει ως φαβορί στο παρκέ του Mediolanum Forum, στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου. 

Ενθουσιασμός και αποφασιστικότητα για μεγάλες «μάχες» απέναντι σε σπουδαίες ομάδες αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας για την ομάδα του Ιτούδη που κρυφοκοιτάζει το βάθρο για πρώτη φορά από το 2009 (χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας) πέρα από τις δεδομένες αγωνιστικές δυνατότητες και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να την ανεβάζει πολλά επίπεδα, σε ταχύτητα και θέαμα.

Τα προβλήματα τραυματισμών, όμως δεν έλειψαν, κατά το διάστημα της προετοιμασίας, με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, να συμπεριλαμβάνεται την τελευταία στιγμή στη δωδεκάδα, χωρίς όμως να είναι έτοιμος. Ανταποκρίθηκε μεν εξαιρετικά στη θεραπεία, αλλά όλα δείχνουν πως δεν θα είναι στη δωδεκάδα απέναντι στους Κροάτες, αφού χρειάζεται περισσότερες ημέρες για να είναι έτοιμος να προσφέρει, όταν η εθνική θα τον χρειάζεται περισσότερο.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι έτοιμος να παίξει, στο «5», αλλά καθώς κι εκείνος έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να μην χάσει το Ευρωμπάσκετ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί  ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε αγώνα, ώστε να μην υπάρξει ρίσκο για υποτροπή και να είναι πανέτοιμος στα νοκ άουτ χιαστί παιχνίδια από τη φάση των «16», στο Βερολίνο. Έτοιμοι ν’ αγωνιστούν είναι οι Κώστας Σλούκας και Ιωάννης Παπαπέτρου.

Στις δηλώσεις τους οι Κροάτες διεθνείς χθες έχρισαν φαβορί την εθνική Ελλάδας, αλλά έστειλαν μήνυμα πως δεν αποκλείεται να μπορέσουν να κάνουν την έκπληξη, αφού όπως τόνισαν προετοιμάζονται πολύ καιρό για αυτόν τον πρώτο αγώνα. Ο γνώριμος στους Έλληνες φιλάθλους από τη θητεία του ως παίκτης σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιο και Ολυμπιακό Νταμίρ Μουλαομέροβιτς είναι ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Κροατίας και το σίγουρο είναι πως για να σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα στέλνει πολλούς παίκτες πάνω του για να του κλείσουν τους διαδρόμους και να του περιορίσουν τον χώρο δράσης του.

Oι Κροάτες ταξίδεψαν στο Μιλάνο, μετά το πρόσφατο σοκ, του αποκλεισμού τους από τον 2ο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Η επιστροφή στο βάθρο σε Ευρωμπάσκετ αποτελεί κρυφό πόθο για την πεισμωμένη Κροατία που στα 30 χρόνια της ιστορίας της μετρά μόνο δύο χάλκινα μετάλλια (1993, 1995).

Έχει δηλαδή να κατακτήσει ένα μετάλλιο εδώ και 27 χρόνια. Ο 33χρονος πλέον σμολ φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς αποτελεί το «αστέρι» της Κροατίας. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια, δίνει λύσεις στην επίθεση, ενώ ο «Μούλα» διαθέτει και τρεις ακόμη πολύ… επικίνδυνους παίκτες, τους Ντάριο Σάριτς, Κρούνοσλαβ Σιμόν και Ίβιτσα Ζούμπατς.

Αγώνας δρόμου έγινε για να μαζέψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ν’ αγωνιστεί ως «νατουραλιζέ» ο Τζάλεν Σμιθ. Πάντως, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς πήρε… γενναίες αποφάσεις, μετά τον αποκλεισμό από τον Παγκόσμιο Κύπελλο με πιο ηχηρές αυτές που αφορούν τη μη πρόσκληση στους Άντε Ζίζιτς και Ντράγκαν Μπέντερ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα