Τελικός Κυπέλλου: Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ απόψε παρουσία 50.000 θεατών. Αναλυτικά

Τελικός Κυπέλλου: Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ απόψε παρουσία 50.000 θεατών. Αναλυτικά

Ώρα τίτλου θα σημάνει απόψε (21/5, 22.00, COSMOTE SPORT 1) στο ΟΑΚΑ! Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ το θέλουν σαν... τρελοί αλλά στο τέλος της βραδιάς μόνο ένας θα πανηγυρίζει, μόνο ένας θα σηκώσει ψηλά στον ουρανό το Κύπελλο Ελλάδας, μόνο ένας θα το πάρει για να το τοποθετήσει στην τροπαιοθήκη του. Οι Αθηναίοι στοχεύουν στο 19ο της ιστορίας τους, οι Θεσσαλονικείς στο 9ο.

 Ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει το... know how καθώς την τελευταία εξαετία φτάνει για πέμπτη φορά σε τελικό, έχοντας κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο -τρεις σερί (2017-2019) απέναντι στην ΑΕΚ και μία με τον Ολυμπιακό (2021)- ενώ ο Παναθηναϊκός διψάει για το πρώτο του τρόπαιο μετά το 2014 καθώς πέρασαν οχτώ χρόνια απ' την τελευταία φορά που έφτασε σε τελικό Κυπέλλου. Τότε αντιμετώπισε και πάλι στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ, τον οποίο νίκησε.
 

Παρουσία 50.000 θεατών

Ανεξάρτητα πάντως από την ομάδα που θα το σηκώσει, άπαντες συμφωνούν ότι μεγάλος νικητής πρέπει να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έπειτα από πολλά χρόνια στις εξέδρες του ΟΑΚΑ θα βρεθούν σε τελικό Κυπέλλου περίπου 50.000 θεατές κι είναι μια καλή ευκαιρία για να μετατραπεί ο τελικός σε μια πραγματική γιορτή δίχως έκτροπα και βία έπειτα από μια περίοδο δύσκολο λόγω και της πανδημίας. Κάθε ομάδα έλαβε από 21.478 εισιτήρια, ενώ άλλα 5.504 εισιτήρια διατέθηκαν απ' την ΕΠΟ. Για την ακρίβεια τυπώθηκαν 48.460 εισιτήρια τα οποία έγιναν ανάρπαστα καθώς η δίψα του κόσμου για να βρεθεί σ' αυτό το ματς είναι μεγάλη. Είναι το πρώτο ματς μετά από καιρό που θα γίνει σε συνθήκες κανονικότητας: με μεγάλο πλήθος στις εξέδρες και με παρουσία χιλιάδων φιλάθλων και για τις δυο ομάδες. Δεν πρέπει να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία...

Τα πλάνα των «στρατηγών»
 Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον Ατρόμητο, τον Βόλο, την Αναγέννηση Καρδίτσας και τη Λαμία για να φτάσει στον τελικό, ενώ ο δρόμος του ΠΑΟΚ περιελάμβανε την ΑΕΛ, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Μυστικά μεταξύ τους δεν υπάρχουν καθώς οι δυο ομάδες γνωρίζονται καλά, είτε απ' τους τέσσερις αγώνες που έδωσαν εφέτος μεταξύ τους για τη Super League, είτε απ' την ανάλυση των υπόλοιπων παιχνιδιών. Τίποτα δεν υπάρχει κρυφό, όπως τόνισαν και οι δυο προπονητές. Στο πρωτάθλημα πάντως, ο ΠΑΟΚ επικράτησε τρεις φορές, ενώ ο Παναθηναϊκός μία.

Και δεδομένου ότι δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις και ρίσκα από πλευράς προπονητών, οι ενδεκάδες που θα παρατάξουν στο γήπεδο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Ραζβάν Λουτσέσκου μάλλον θα είναι κλασικές. Ο Σέρβος προβληματίζεται για την παρουσία απ' την αρχή της αναμέτρησης του Ιωαννίδη, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό και δεν έχει πάρει αγώνα στα πόδια του για να δείξει τον βαθμό ετοιμότητάς του. Στην αντίπερα όχθη ο Ρουμάνος αντιμετωπίζει παρόμοιο ζήτημα με τον Αουγκούστο, τον οποίο θέλει βασικό αλλά επίσης λόγω τραυματισμού δεν έχει πάρει ματς στα πόδια του (ειδάλλως θα αγωνιστεί ο Τσιγγάρας). Επίσης στον Δικέφαλο φαίνεται να παίζονται άλλες δυο θέσεις μεταξύ Φελίπε Σοάρες και Ελ Καντουρί και Βιεϊρίνια - Σίντκλεϊ Φερέιρα.

Οι επικρατέστεροι 11 του Παναθηναϊκού: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ, Παλάσιος, Ιωαννίδης.

 Οι επικρατέστεροι 11 του ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Βιεϊρίνια, Ίνγκασον, Κρέσπο, Αουγκούστο, Κούρτιτς, Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ, Σοάρες, Άκπομ.

To τελετουργικό του τελικού

Σχετικά με το τελετουργικό του τελικού η ΕΠΟ ανακοίνωσε τα εξής:

Με ένα φαντασμαγορικό τελετουργικό και με κεντρικό σύνθημα InFootballWeLove (Το ποδόσφαιρο που αγαπάμε), οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα παρακολουθήσουν το Σάββατο 21 Μαΐου στο ΟΑΚΑ έναν τελικό όπως πρέπει να είναι: Μια γιορτή γεμάτη κόσμο!

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος Λουξ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει στις 20:00, όμως οι θύρες του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας θα ανοίξουν από τις 16:00 και θα υποδέχονται τους φιλάθλους.

Από την ώρα εκείνη, η κορυφαία αυτή ποδοσφαιρική γιορτή θα περιλαμβάνει πολλή μουσική από DJ, ενώ τον τελικό θα ομορφύνει με την παρουσία της η μοναδική Josephine, που θα τραγουδήσει.

Δύο παλιές δόξες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Δομάζος και ο Σταύρος Σαράφης, ως πρεσβευτές του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ, θα μεταφέρουν το βαρύτιμο τρόπαιο που θα απονεμηθεί στο νικητή και θα το τοποθετήσουν στο ειδικό βάθρο. Ο Δομάζος έχει αγωνιστεί σε εννέα τελικούς και έχει κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές, ενώ ο Σαράφης έχει συμμετάσχει σε επτά τελικούς και έχει αναδειχτεί νικητής σε δύο από αυτούς.

Ακολούθως, η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών, που έχει προσκληθεί από την Ε.Π.Ο. στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, θα δημιουργήσει διάδρομο εισόδου των δύο φιναλίστ στον αγωνιστικό χώρο, ενώ οι ποδοσφαιριστές θα εισέλθουν στο ταρτάν συνοδεία παιδιών από δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Λίγο πριν από τη σέντρα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, θα εκτελέσουν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Σφυρίχτρα επιπέδου Champions League και clasico

Άρχων του τελικού θα είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους διαιτητές. Ο Elite referee Αντόνιο Ματέου Λαόθ έρχεται στο ΟΑΚΑ για να σφυρίξει την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για έναν πολύπειρο και εξαιρετικό Ισπανό διαιτητή, ο οποίος πέρυσι σφύριξε τον τελικό του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι, ενώ έχει παραστάσεις από clasico μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, Euro και Μουντιάλ.

Ο 45χρονος Λαόθ, ο οποίος ανήκει στην Elite κατηγορία της UEFA, δεν έχει διευθύνει ποτέ ξανά παιχνίδι ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες. Ωστόσο, εφέτος βρέθηκε στο Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε 1-0 και πέρυσι στο Ομόνοια - Ολυμπιακός 0-0. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Πάου Ντέβις, Ρομπέρτο Παλομάρ, 4ος ο Μανούχος και στο VAR ο Ρικάρντο Μπενγκοετσέα με τον διεθνή (στο VAR) Ευαγγέλου. Παρατηρητής ο Νίκος Αγαδάκος.

Η παράδοση

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συναντιούνται σε τελικό Κυπέλλου για πέμπτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Στις τέσσερις προηγούμενες μεταξύ τους αναμετρήσεις, οι Πράσινοι κατέκτησαν τον τίτλο τρεις φορές (1955, 1977, 2014), ενώ οι Ασπρόμαυροι μία (1972).

Οι δύο σύλλογοι κοντραρίστηκαν για πρώτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης το 1955 με το ματς να γίνεται στη Λεωφόρο και τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με σκορ 2-0 και να κατακτά το τρόπαιο. Οι δύο ομάδες επέστρεψαν σε τελικό το 1972 με το παιχνίδι να διεξάγεται στο Γ. Καραϊσκάκης και τον ΠΑΟΚ να παίρνει ρεβάνς κατακτώντας το Κύπελλο μετά τη νίκη με 2-1 επί του Τριφυλλιού.

Το 1977 ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 στο Καραϊσκάκη, ενώ το 2014 νίκησε ξανά, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ με το εντυπωσιακό 4-1 με τον Μάρκους Μπεργκ να πετυχαίνει χατ-τρικ.

Παναθηναϊκός vs ΠΑΟΚ σε τελικό

Κυριακή 12 Ιουνίου 1955: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0 (24' Κουρτζίδης, 31' Πανάκης)

Τετάρτη 5 Ιουλίου 1972: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-1 (3', 89' Κούδας - 90' Παπαδημητρίου)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 1977: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-1 (29' Παπαδημητρίου, 83' Βακάλης - 43' Τερζανίδης)

Σάββατο 26 Απριλίου 2014: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 4-1 (15', 50', 88' Μπεργκ, 54' Καρέλης - 70' Βούκιτς)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα