Στέφανος Ντούσκος: Η διαδρομή του μέχρι το χρυσό όνειρο

Στέφανος Ντούσκος: Η διαδρομή του μέχρι το χρυσό όνειρο

Ήταν πριν από 10 χρόνια, το 2011 όταν έκανε την πρώτη του προπόνηση στην κωπηλασία. Μέχρι τα 15 του έκανε στίβο. Αλλά όταν ήρθε σε επαφή με το υγρό στοιχείο και την κωπηλασία ήταν αρκετό για να αλλάξει «ρότα» και να πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι «ερωτεύτηκα αυτό το σπορ».

Ο «έρωτας» όπως φάνηκε, ήταν μεγάλος για τον Στέφανο Ντούσκο και με σκληρή δουλειά, προπόνηση, καλή προετοιμασία και στοχοπροσήλωση έφτασε στο υψηλότερο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, φέρνοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας μετά την πετυχημένη κούρσα του στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών. Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης πέτυχε χρόνο 06:40:45. Αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. 

Ο Στέφανος Ντούσκος δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στα 19 του είχε πάει και στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Εκεί είχε καταλάβει την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή. Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23 και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.

 Κατέκτησε ακόμη το 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Το 2019 πήρε το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ.

Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενώ πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πήρε μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021.

Όσοι τον γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι ο 24χρονος κωπηλάτης είναι «γεννημένος» για την κωπηλασία. «Δεν είναι και λίγο να φτάσει στο σημείο να τρώει… παγάκια παλαιότερα για να ξεγελάσει την πείνα του προκειμένου να παραμείνει αδύνατος. Αυτό δείχνει το πόσο προσηλωμένος είναι στον στόχο του» λένε χαρακτηριστικά, ενώ τον περιγράφουν ως χαμηλών τόνων παιδί και μεγάλο αγωνιστή.

Οι δηλώσεις του Στέφανου μετά τη «χρυσή» επιτυχία

«δεν μπορώ να το πιστέψω αλήθεια, ήταν η καλύτερη κούρσα αλήθεια σας λέω, με βοήθησε πολύ ο καιρός, ένιωθα πάρα πολύ καλά στην κούρσα, ο προπονητής μου μου είπε να είμαι στα μετάλλια στους πρώτους τρεις, και εκεί στα 750 μέτρα έκανα μια αλλαγή και δεν πίστευα ότι θα αντέξω αλλά το ήθελα πάρα πολύ να είμαι στα μετάλλια, δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω στο χρυσό» είπε ο Στέφανος Ντούσκος.

 Χαρά και συγκίνηση στην οικογένειά του

Χαρά και συγκίνηση είναι τα συναισθήματα της οικογένειας του Στέφανου Ντούσκου. Μιλώντας στο MEGA ο πατέρας του, Βασίλης υποστήριξε ότι «είναι απερίγραπτη η χαρά μας, δεν το πιστεύαμε κι εμείς. Το πάλευε από καιρό. Συγκινηθήκαμε πάρα πολύ».

Όπως είπε, μετά τον αγώνα μίλησε για λίγο στο τηλέφωνο με τον γιο του, ο οποίος ήταν πολύ χαρούμενος. «Έχουμε κόσμο από το πρωί στο σπίτι, πολλά τηλέφωνα» σημείωσε ο πατέρας του ‘Ελληνα Ολυμπιονίκη και αναφέρθηκε στους αγώνες του γιου του.

«Η καθημερινότητα του ήταν στο Σχοινιά. ‘’Εσώκλειστος’’. Πέντε ώρες προπόνηση το πρωί, τέσσερις το απόγευμα. Αρκετές φορές είχε αισθανθεί κουρασμένος. Αρκετές οι πίκρες και οι χαρές. Έτσι είναι στον πρωταθλητισμό. Εμείς προσπαθούσαμε να στηρίξουμε» τόνισε. «Ευχαριστούμε τον Θεό για τη βοήθεια που έδωσε στο παιδί μας» πρόσθεσε με νόημα ο Βασίλης Ντούσκος.

 Το όνειρο έγινε πραγματικότητα…Αν πιστέψεις στο όνειρο, μπορεί και να γίνει πραγματικότητα… Αυτό ισχύει στην περίπτωση του Στέφανου Ντούσκου. Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο χρυσός πλέον Ολυμπιονίκης είχε μιλήσει στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Καπουτζίδη και σε μια από τις ερωτήσεις του παρουσιαστή για το εάν έχει πραγματοποιήσει τα όνειρά του, εκείνος είχε απαντήσει: «απομένει μόνο το Ολυμπιακό μετάλλιο».

Τότε είχε μιλήσει και για τις δυσκολίες της προπόνησης και τον πρωταθλητισμό, ενώ είχε τονίσει και πώς γίνεται να ισορροπήσεις σπουδές με πρωταθλητισμό. Περιέγραψε δε, και την καθημερινότητα ενός κωπηλάτη και τα συστατικά της επιτυχίας στο συγκεκριμένο άθλημα.

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα