Τόκιο 2020: Τελετή έναρξης στη σκιά της πανδημίας - Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα

Τόκιο 2020: Τελετή έναρξης στη σκιά της πανδημίας - Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ξεκίνησαν σήμερα με την τελετή έναρξης και πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση.

Έχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964.

Δείτε την Τελετή Έναρξης:

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν έξαρση.

 Ακόμη και η τελετή έναρξης, συνήθως μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες, ήταν σιωπηλή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους που παρευρέθηκαν, με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

 Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

 Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

 Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

 Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι.

 Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.

 Τα δαχτυλίδια φτιάχθηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο.

 Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το "Kiyari Uta", ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.

 Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

 Η τελετή έναρξης γίνεται χωρίς τη συνήθη μαζική χορογραφία, τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα που σχετίζονται με παλιές γιορτές.

 Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών βρίσκεται στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους Αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.

 Συμμετέχουν μόνο 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.

 Η τελετή χαρακτηρίζεται από απουσίες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι χορηγοί και οικονομικοί ηγέτες έμειναν επίσης εκτός.

 Εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωσαν γύρω από το χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.

 Μόνο το ένα τρίτο των Ιαπώνων είχε ακόμη και μία δόση εμβολίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν μια εκδήλωση σούπερ-διάδοσης. Περισσότερα από 100 άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς έχουν ήδη δοκιμαστεί θετικά.

 Οι Αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 8 Αυγούστου.

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 23, 2021

Τόκιο 2020 - Χασιμότο: Θα κάνουμε ασφαλείς Αγώνες

  Μιλώντας πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, ευχαρίστησε όλους εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία Covid-19: 
 
 «Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις με την πανδημία  Covid-19. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τον σεβασμό μου σε όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ιατρικές υπηρεσίες και σε άλλους σε όλο τον κόσμο που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», είπε ξεκινώντας την ομιλία της.

 «Έχουμε προετοιμαστεί για τους Αγώνες με τη συνεργασία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση όπου όλοι όσοι συμμετέχουν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Ελπίζω αυτή η τελετή έναρξης να συμβάλει σε ένα θετικό μέλλον, στο οποίο ο καθένας να προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για τον εαυτό του να νιώθει πραγματικά ενωμένος με τη διαφορετικότητα», πρόσθεσε 

Πετρούνιας και Κορακάκη οι σημαιοφόροι της Ελληνικής αποστολής

Σημαιοφόροι της Ελληνικής αποστολής δύο χρυσοί Ολυμπιονίκες, ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Άννα Κορακάκη

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μάλιστα, ανέβασε σχετικές φωτογραφίες στο instagram από την αναμονή της ελληνικής αποστολής για την τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία και θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 14:00, με τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ1.

Πετρούνιας: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή - Κορακάκη: Ήταν ένα μοναδικό συναίσθημα

Οι Σημαιοφόροι της Ελλάδας στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Αννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας μίλησαν για την τιμή να κρατήσουν την ελληνική σημαία μπαίνοντας πρώτοι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

Λευτέρης Πετρούνιας: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή και να μπει πρώτος στο Στάδιο κρατώντας την ελληνική σημαία και επίσης μαζί με μία αθλήτρια, την τρομερή Αννα Κορακάκη σε κάτι καινούργιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό με τεράστιο συμβολισμό. Αισθάνομαι υπερήφανος και ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της σημαίας που με τόσο πάθος κράτησα, να φανώ αντάξιος με τα αποτελέσματα μου

Αννα Κορακάκη: Ηταν ένα μοναδικό συναίσθημα και το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι μπήκαμε σε ένα άδειο στάδιο χωρίς θεατές, ωστόσο κατανοούμε ότι αυτό ήταν για το καλό όλων. Χαρήκαμε πάρα πολύ που ήμασταν ασφαλείς και ελπίζω στην Ελλάδα όλοι να το απόλαυσαν όσο και εμείς και να ένιωσαν την ίδια υπερηφάνεια.

Οι πρώτες ελληνικές συμμετοχές

Κορυφαία ονόματα του ελληνικού αθλητισμού θα βρεθούν στους αγωνιστικούς χώρους του Τόκιο, λίγες ώρες μετά την Τελετή Έναρξης. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Μαρία Σάκκαρη, η ‘Άννα Ντουντουνάκη, οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου, ο Απόστολος Παπαστάμος, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης θα διεκδικήσουν το ολυμπιακό όνειρό τους.   

 Την αρχή για τα ελληνικά χρώματα θα κάνουν οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου στη δίκωπο (02.30 – 04.30). Οι νεαρές πρωταθλήτριες βρίσκονται σε πολύ κατάσταση αλλά οι θα βρουν απέναντί τους δυνατά ζευγάρια από ΗΠΑ, Ρουμανία, Ιταλία και Καναδά. Απευθείας στους ημιτελικούς θα περάσουν τα τρία πρώτα πληρώματα.  

Στις 05.00 θα αρχίσει την προσπάθεια της η Μαρία Σάκκαρη. θα αντιμετωπίσει την Ανέτ Κονταβέιτ από την Εσθονία και, εάν συνεχίσει, τη νικήτρια της αναμέτρησης Στογιάνοβιτς – Χιμπίνο. Την ίδια ώρα θα αγωνιστεί ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης στην ποδηλασία δρόμου.    

Στις 8.30 θα αρχίσουν οι αγώνες του δεύτερου ομίλου της ενόργανης γυμναστικής. Σε αυτόν τον όμιλο μετέχει ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος θα προσπαθήσει να εκτελέσει ένα σταθερό πρόγραμμα για να περάσει στον τελικό των κρίκων. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Δευτέρα.  

Λίγη ώρα αργότερα (09.00) θα ξεκινήσει η προσπάθεια του Παναγιώτη Γκιώνη απέναντι στον Σέρβο Ζολτ Πέτε, στον πρώτο γύρο του ατομικού στο πινγκ πονγκ. «Θέλω να βγάλω αυτό που μπορώ, μία πολύ καλή απόδοση και να απολαύσω και αυτή τη συμμετοχή μου. Έχω δουλέψει πολύ, έχω μεγάλη εμπειρία κι αν κάνω καλή αρχή όλα μπορούν να γίνουν μετά. Θέλω πολύ ένα καλό πλασάρισμα γιατί ίσως είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες για μένα», δήλωσε ο Παναγιώτης Γκιώνης.   

Το μεσημέρι, σειρά θα πάρουν οι κολυμβητές. Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 13.00 με τα 400μ. μεικτής ομαδικής. Ο πρώτος από ελληνικής πλευράς που θα μπει στην πισίνα θα είναι ο Απόστολος Παπαστάμος (13.13). Θα ακολουθήσουν τα 100μ. πεταλούδας με την Άννα Ντουντουνάκη (19.35).  


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα