Euro 2020: It’s coming home ή ανίκητοι fratelli d’ Italia

Euro 2020: It’s coming home ή ανίκητοι fratelli d’ Italia

Ώρα στέψης στο Euro 2020! Το τουρνουά που άργησε έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μάς αποζημίωσε με το θέαμα, τις συγκινήσεις, τα συναρπαστικά ματς, τα αμέτρητα γκολ, τις αξέχαστες ιστορίες που δημιούργησε, ακόμη και τα μισογεμάτα με φιλάθλους γήπεδα που είχαμε ξεχάσει λόγω Covid-19. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα απ’ τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο και σίγουρα πιο… γεμάτο Euro, που έγινε ποτέ. Και τώρα που έφτασε το τέλος της ημέρας, το δράμα κορυφώνεται με τον μεγάλο τελικό της Ιταλίας με την Αγγλία το βράδυ της Κυριακής (11/7, 22.00, ΑΝΤ1) στο θρυλικό Γουέμπλεϊ.

Ιταλία - Αγγλία: Οι πιο σταθερές ομάδες
Ανεξάρτητα πάντως από την ομάδα που υποστηρίζει κανείς, εκείνο το οποίο ενδεχομένως δεν αμφισβητείται, είναι πως στο Euro 2020, μάλλον αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη καθώς οι δύο καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο σταθερές ομάδες - από την πρεμιέρα μέχρι και το βράδυ των ημιτελικών - βρίσκονται στον τελικό. Ως εκ τούτου, όποια ομάδα κι αν κερδίσει απόψε, στο τέλος της ημέρας θα έχει αποδοθεί ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Είτε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αγγλία, είτε η Ιταλία, θα είναι μια νίκη του ποδοσφαίρου… 

 
It’s coming home

Η Αγγλία του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ αναζητεί το πρώτο Euro στην ιστορία της, στον παρθενικό της τελικό στη διοργάνωση. 55 χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα Τρία Λιοντάρια επιστρέφουν σε έναν μεγάλο τελικό για να σηκώσουν ψηλά όχι μόνο έναν τίτλο που τους λείπει μια ζωή αλλά κι έναν ολόκληρο λαό που σε κάθε διοργάνωση ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο και την Εθνική ομάδα. Η υπομονή και η προσμονή των Αγγλων  που στήριξαν κάθε λογής Εθνική τους ομάδα, όσο κακή ή όσο άτυχη κι αν ήταν, αν μη τι άλλο, αξίζει να ανταμειφθεί. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως το «It’s coming home» (έρχεται σπίτι) που τραγουδούν οι Αγγλοι μοιάζει πιο εφικτό από ποτέ...

Στην ίδια κατηγορία βεβαίως ανήκει και ο προπονητής της Αγγλίας, ο οποίος επί δεκαετίες κουβαλά τη ρετσινιά του μοιραίου σε εκείνον τον αλησμόνητο ημιτελικό του Euro του ‘96 στο Γουέμπλεϊ. Τότε που στο καθοριστικό πέναλτι απέναντι στους Γερμανούς ήταν απελπιστικά άστοχος. Και τώρα στο ίδιο γήπεδο, έχει την ευκαιρία για να εξιλεωθεί και να λυτρωθεί.

 

Ανίκητοι fratelli d’ Italia
Το ίδιο διψασμένη για τον τίτλο πάντως, είναι και η Ιταλία, έστω κι αν είναι περισσότερο χορτασμένη απ’ την Αγγλία σε επίπεδο τίτλων καθώς συνολικά έχει κατακτήσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα κι ένα Euro. Αυτό το Ευρωπαϊκό όμως ήταν του 1968. Κι από τότε έχουν περάσει 53 χρόνια, 12 αποτυχημένες απόπειρες και δύο χαμένοι τελικοί Euro το 2000 και το 2012.

Παράλληλα, οι Ιταλοί προέρχονται από το σοκ του αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018. Τότε ήταν που ανέλαβε τις τύχες της Σκουάντα Ατζούρα ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος αναμόρφωσε την ιταλική ομάδα που μετρά 33 σερί παιχνίδι δίχως ήττα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε έχασε από την Πορτογαλία. Πέρασαν τρία χρόνια κι ακόμη παραμένει ανίκητη πραγματοποιώντας την καλύτερη πορεία της από καταβολής ιταλικού ποδοσφαίρου.

 
Μακάρι να το... έκοβαν στη μέση και να μοιράζονταν τον τίτλο. Θα ήταν μια μεγάλη νίκη του ποδοσφαίρου αλλά και της επιμονής, του πείσματος, της θέλησης, του σχεδιασμού, της υπομονής. Το αξίζουν και οι δύο, όχι μόνο για το εξαιρετικό τουρνουά που πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και για όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, τις περασμένες δεκαετίες. Δυστυχώς όμως στο τέλος της ημέρας μόνο ένας θα πανηγυρίσει. Ο καλύτερος της βραδιάς λοιπόν, ας κερδίσει..

Match Facts
Αυτός είναι ο 10ος μεγάλος τελικός για την Ιταλία, έξι σε Μουντιάλ και τέσσερις σε Euro. Μόνο η Γερμανία με 14 παρουσίες έχει περισσότερες στην Ευρώπη. Οι Ατζούρι κέρδισαν τον τελικό του '68 στο Euro αλλά ηττήθηκαν σε δύο σερί από Γαλλία και Ισπανία το 2000 και το 2012.
Για πρώτη φορά δίνει το παρών σε τελικό Euro η Αγγλία που έχει μόλις μία παρουσία σε τελικό μεγάλου τουρνουά πριν από 55 χρόνια. Στο στάδιο Γουέμπλεϊ το 1966 νίκησε τη Γερμανία και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα που χωρίζει μια ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ δύο μεγάλων τελικών.
Η Αγγλία γίνεται η 13η ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει σε τελικό Euro (η Τσεχοσλοβακία και η Τσεχία υπολογίζονται ως μία). Μόλις τρεις από τις προηγούμενες δώδεκα έχασε στον πρώτο της τελικό στη διοργάνωση: η Γιουγκοσλαβία το 1960, το Βέλγιο το 1980 και η Πορτογαλία το 2004.
Δύο χαμένους τελικούς έχει η Ιταλία (το 2000 και το 2012) σε Euro. Η Γερμανία και η Σοβιετική Ενωση όμως έχουν τις περισσότερες ήττες με τρεις χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς.
Για έκτη φορά στην ιστορία των Euro η χώρα που φιλοξενεί τον τελικό φτάνει μέχρι το παιχνίδι που κρίνει τον τίτλο. Και τις δύο τελευταίες φορές που συνέβη αυτό, η οικοδέσποινα έχασε: η Πορτογαλία το 2004 και η Γαλλία το 2016. Τις τρεις προηγούμενες όμως η οικοδέσποινα νίκησε: Η Ισπανία το 1964, η Ιταλία το 1968 και η Γαλλία το 1984. 
Η Ιταλία δεν έχει χάσει ποτέ από την Αγγλία σε μεγάλο τουρνουά με απολογισμό τρεις νίκες και μια ισοπαλία: 1-0 στο Euro του 1980 με γκολ του Ταρντέλι, 2-1 στον μικρό τελικό του Μουντιάλ του 1990, 0-0 στο Euro του 2012 προτού προκριθεί στη διαδικασία των πέναλτι και τελευταία φορά στο Μουντιάλ του 2014 και πάλι με 2-1 στην πρεμιέρα των ομίλων, απ' όπου όμως αμφότερες απέτυχαν να προκριθούν.
Η Αγγλία έχει νικήσει μόλις δύο από τις τελευταίες 14 αναμετρήσεις με την Ιταλία σε όλες τις διοργανώσεις (5 ισοπαλίες, 7 ήττες). Κι οι δύο νίκες των Αγγλων ήταν σε φιλικά ματς τον Ιούνιο του 1997 και τον Αύγουστο του 2013. Στην πραγματικότητα η τελευταία φορά που οι Αγγλοι κέρδισαν τους Ιταλούς σε επίσημο ματς ήταν τον Νοέμβριο του 1977 (!) για τα προκριματικά του Μουντιάλ (2-0). Είναι η μοναδική νίκη επί των Ιταλών σε οχτώ επίσημες μάχες...
Κι όμως η ιστορία του ζευγαριού ξεκίνησε ανάποδα με την Αγγλία να είναι αήττητη επί περίπου τρεις δεκαετίες, από το 1933 ως το 1961 σε σύνολο οχτώ αγώνων (4 νίκες, 4 ισοπαλίες).
Για τρίτη φορά το Γουέμπλεϊ φιλοξενεί τελικό ενός μεγάλου τουρνουά εθνικών ομάδων. Και τις δύο προηγούμενες οι τελικοί κρίθηκαν στην παράταση: το 1966 η Αγγλία νίκησε τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το 1996 η Γερμανοί επικράτησαν των Τσέχων.
Αήττητη είναι η Ιταλία στα τελευταία 33 ματς με απολογισμό 27 νίκες, έξι ισοπαλίες, 86 γκολ υπέρ και μόλις 10 κατά! Είναι το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία των Ατζούρι.
Η Αγγλία έχει κερδίσει 15 απ' τα τελευταία 17 ματς που έδωσε στο Γουέμπλεϊ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατά το ίδιο διάστημα σκόραρε 46 γκολ και δέχθηκε μόλις πέντε!
Στα τελευταία 12 ματς η Αγγλία αγνοεί την ήττα. Εχει 11 νίκες και μία ισοπαλία ενώ δέκα φορές έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της έχοντας δεχτεί συνολικά μόλις δύο γκολ. Κατά τη διάρκεια του Euro 2020 έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ, από τη Δανία στον ημιτελικό.
Ο Χάρι Κέιν έχει εμπλακεί σε 28 γκολ της Αγγλίας στις τελευταίες 27 παρουσίες του με το εθνόσημο σε όλες τις διοργανώσεις. Εχει σκοράρει 19 γκολ κι έχει μοιράσει 9 ασίστ. Αν σκοράρει ακόμη ένα γκολ, θα φτάσει τα δέκα στα μεγάλα τουρνουά (Μουντιάλ/Euro) με την Εθνική και θα γίνει ο πρώτος σκόρερ της Αγγλίας καθώς θα ισοφαρίσει τον Γκάρι Λίνεκερ.
Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, εφόσον κατακτήσει το Euro, θα γίνει ο δεύτερο προπονητής στην ιστορία που θα έχει σηκώσει την Premier League κι μεγάλο τουρνουά εθνικών ομάδων. Ο πρώτος που το πέτυχε ήταν ο σερ Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Ιπσουιτς και το Μουντιάλ με την Εθνική Αγγλίας το 1966.
Ο 48χρονος Μπιορν Κάιπερς ορίστηκε ως ο διαιτητής του τελικού. Είναι ο πρώτος Ολλανδός που θα σφυρίξει τον τελικό ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτός θα είναι ο έβδομος τελικός που θα διευθύνει σε επίπεδο διοργανώσεων της UEFA. Εχει παίξει έναν τελικό Champions League, δύο Europa, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και δύο τελικούς νέων σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Πάτρικ Σικ μετρούν από πέντε τέρματα στο Euro. Από τους παίκτες του τελικού, τέσσερα γκολ έχει ο Χάρι Κέιν και τρία ο Ραχίμ Στέρλινγκ. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα