Euro 2021: Ο κορονοϊός παίζει μπάλα. Δεν ιδρώνει η UEFA

Euro 2021: Ο κορονοϊός παίζει μπάλα. Δεν ιδρώνει η UEFA

Ένα Euro πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα είναι το φετινό. Αυτή θα ήταν μια πρώτη φράση αν ήθελε κάποιος να περιγράψει τη φετινή ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή διοργάνωση. Διότι δεν είναι μόνο ότι διεξάγεται με έναν χρόνο καθυστέρηση – φέρει τον τίτλο Euro 2020 – και σε συνθήκες πανδημίας, αλλά φιλοξενείται και σε έντεκα διαφορετικές πόλεις.

Η UEFA γνώριζε πολύ καλά τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά ήταν αποφασισμένη να το προχωρήσει. Όπερ και εγένετο. Οι έντεκα διαφορετικές χώρες που φιλοξενούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, και μάλιστα με παρουσία φιλάθλων – αδιαπραγμάτευτη απαίτηση της UEFA –, έχουν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφορετικά προγράμματα εμβολιασμών, διαφορετικές συνθήκες καραντίνας αλλά και κρούσματα, ειδικά μετά την εμφάνιση της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα στη Γηραιά Ήπειρο.

Και ενώ τα πειράματα που έγιναν τόσο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όσο και σε συναυλίες χωρίς τήρηση περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσαν συνολικά θετικά αποτελέσματα, φαίνεται πως η ινδική μετάλλαξη επιφύλασσε διαφορετικές καταστάσεις. 

Sold out στη Βουδαπέστη

Η πρώτη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη χωρητικότητα των γηπέδων που φιλοξενούν το Euro 2020 ήταν οι εικόνες που έφτασαν από την Ουγγαρία και το «Πούσκας Αρίνα» της Βουδαπέστης. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είναι η μόνη που έδωσε το πράσινο φως για πλήρη χωρητικότητα για τους αγώνες που διεξάγονται στην πόλη της Βουδαπέστης. 
Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι το μοναδικό που δέχτηκε σε κάθε αγώνα 67.000 οπαδούς και, με βάση τις εικόνες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό. Απουσία αποστάσεων, απουσία μάσκας, ενώ τα πανηγύρια στους δρόμους της πρωτεύουσας των Μαγυάρων ήταν καθημερινά για τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Ο Όρμπαν έχει επενδύσει σε ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και, όπως φάνηκε, η UEFA δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό.

Δεν “ιδρώνει” η UEFA

Ωστόσο ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν διαφορετική άποψη. Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θορυβήσει κατά κύριο λόγο τη Γερμανία – η οποία βλέπει αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά της ινδικής μετάλλαξης – και προσπάθησε να «τραβήξει το αυτάκι» της UEFA.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τη Συνομοσπονδία να ενεργήσει υπεύθυνα σχετικά με τα σχέδια διεξαγωγής του τελικού του Euro 2020 στο Λονδίνο εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βρετανία. Το ίδιο ζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και άλλοι.
«Ελπίζω ότι η UEFA θα ενεργήσει υπεύθυνα σε σχέση με τους αγώνες του Euro. Δεν θα ήθελα να βλέπω γεμάτα γήπεδα εκεί και υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής» δήλωσε η Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να ιδρώνει, εν τέλει, το αυτάκι στο «κονκλάβιο» της ηγεσίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν έκανε πίσω στην απόφασή της να διεξαχθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, παρότι η Βρετανία πλήττεται επίσης από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Στην αρχή της εβδομάδας που «τρέχει», η Βρετανία παρουσίασε αύξηση κρουσμάτων σε υψηλό πενταμήνου, παρά το αποτελεσματικό – όπως φάνηκε τουλάχιστον – εμβολιαστικό της πρόγραμμα, κυρίως με το οξφορδιανό εμβόλιο της AstraZeneca.

 
Ξανοίχτηκαν…

Και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, προσπαθούσε να πείσει την Ευρώπη ότι η διεξαγωγή των τελευταίων αγώνων της διοργάνωσης μπορεί να γίνει με ασφάλεια στο Λονδίνο – αν και σε τελευταίες του δηλώσεις φάνηκε διατεθειμένος μπροστά στη δημόσια ασφάλεια να επανεξετάσει την απόφασή του –, η αύξηση κρουσμάτων σε Δανία και Φινλανδία δημιουργούν ανησυχία.

Πρωτοφανή αύξηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκε στη Φινλανδία και αιτία είναι το ματς της εθνικής ομάδας κόντρα στο Βέλγιο στην Αγία Πετρούπολη, στις 21 Ιουνίου. Μετά τον αρχικό απολογισμό των 80 θετικών στον κορονοϊό, ο φόβος για διασπορά επιβεβαιώθηκε και ο αριθμός τριπλασιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες αγγίζοντας τα 300 κρούσματα!
Προβληματισμός έρχεται και από την Κοπεγχάγη, πόλη η οποία φιλοξενεί αγώνες και εντόπισε 29 κρούσματα που έχουν σχέση με τις αναμετρήσεις του Euro.

…και τώρα άμυνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένες χώρες που φιλοξενούν αγώνες του Euro 2020, υπογραμμίζοντας την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κοντά σε διάφορα στάδια όπου διεξάγονται οι αγώνες.


«Σε μερικές από τις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες, τα κρούσματα της Covid-19 ήδη αυξάνονται στις περιοχές όπου παίζονται οι αγώνες» επισήμανε ο Ρομπ Μπάτλερ, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης και αποδοκίμασε το γεγονός ότι «μερικά στάδια που φιλοξενούν το τουρνουά αυξάνουν επί του παρόντος τον αριθμό των επιτρεπόμενων θεατών που παρακολουθούν έναν αγώνα».

Κολλάνε οι παίκτες δεν θα κολλήσει ο κόσμος;
Η ανησυχία πάντως για τη διάδοση του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του Euro δεν είναι αβάσιμη. Πόσο μάλλον με τη σοβαρή μετάλλαξη Δέλτα, που έχει ακόμη πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά.
Αν έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ακόμα και παίκτες που λαμβάνουν μέρος στο τουρνουά, παραδείγματα ο Κροάτης Πέρισιτς και παίκτες της Εθνικής Σκωτίας, που μάλιστα υποχρέωσαν σε καραντίνα παίκτες επειδή αγκαλιάστηκαν στο τέλος του αγώνα με την εθνική Αγγλίας, η μετάδοση στο φίλαθλο κοινό στις κερκίδες και τους δρόμους είναι αναπόφευκτη.


Η Ευρώπη, και όχι μόνο, σίγουρα είναι κουρασμένη από την πολύμηνη πανδημία. Ίσως πολλοί να περίμεναν την ευρωπαϊκή γιορτή του ποδοσφαίρου προκειμένου να ταξιδέψουν για την αγαπημένη τους ομάδα αφήνοντας πίσω τον κίνδυνο της Covid-19. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως ο ιός ήρθε για να μείνει για κάμποσο ακόμα, δείχνοντας την πιο σκληρή του μορφή μέσω της μετάλλαξης Δέλτα. Το Euro 2020 για κάποιους θεωρείται πρόβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν πιο διεξοδικά.

.topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα