UEFAplaymakers: Μέσα από την Disney το ποδόσφαιρο αποκτά περισσότερα κορίτσια - παίκτριες

UEFAplaymakers: Μέσα από την Disney το ποδόσφαιρο αποκτά περισσότερα κορίτσια - παίκτριες

Η Ναντίν Κέσλερ, η Γερμανίδα κορυφαία γυναίκα ποδοσφαιριστής για το 2014 και επικεφαλής για το γυναικείο ποδόσφαιρο, έθεσε σε τρεις προτάσεις τον γνώμονα της UEFA. Να διδάξει ποδόσφαιρο. Να αφηγηθεί ιστορίες. Να ενσαρκώσει χαρακτήρες. Κι όλα αυτά, στα γλυκά πρόσωπα των κοριτσιών ανά την Ευρώπη, ως ένα πλάνο ενδυνάμωσης του γυναικείου ποδοσφαιρικού πλήθους.

Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, η εταιρεία με το πιο βαρύ σημαίνον στην σφαίρα των κινουμένων σχεδίων και της παιδικής φαντασίας. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία λάνσαρε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το μεγαλόπνοο project με τίτλο «Playmakers» και στηρίζει στην Disney και τους ζωηρούς χαρακτήρες της τον στόχο να διπλασιάσει τον αριθμό των κοριτσιών που παίζουν ποδόσφαιρο, ως το 2024.

Ο πυλώνας στο καινοτόμο project είναι η εφαρμογή των αγαπημένων ταινιών στην ρουτίνα προπόνησης που θα ακολουθήσουν τα κορίτσια του προγράμματος. Το storytelling λαμβάνει τον ρόλο που του αξίζει, ως μέσο επίδρασης στην άθληση, την δημιουργία, την ανάπτυξη υγιούς καθημερινότητας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόλις το 16,3% των κοριτσιών παγκοσμίως έχουν την δυνατότητα να εξελίσσουν το σώμα και την φυσική τους κατάσταση ομαλά από μικρή ηλικία. Έτσι, το πρώτο ανάλογο πανευρωπαϊκό σχέδιο διαθέτει και υπερ-ποδοσφαιρικό χαρακτήρα.

«Αν πρόκειται να διδάξεις ποδόσφαιρο μέσα από την δύναμη του storytelling και του παιχνιδιού, πρέπει να το κάνεις μέσα από τις καλύτερες ιστορίες και χαρακτήρες του κόσμου και η Disney είναι ο ιδανικός συνεργάτης σε αυτό».

Τι ακριβώς είναι το «Playmakers»;

Η UEFA ακολουθεί το παράδειγμα της FA. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πρώτη το τοπικό της project «Shooting Stars» στις 29 Ιανουαρίου, που θα φέρει σε 1.200 δημοτικά σχολεία της Αγγλίας την εμπειρία του προγράμματος ποδοσφαίρου, εμπνευσμένο από την Disney.

Ωστόσο, η πλευρα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε το εύρος και την κλίμακα της για να απλώσει το αντίστοιχο σχέδιο σε επτά χώρες-μέλη της: Σκωτία, Νορβηγία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Ρουμανία και Σερβία συνιστούν το αρχικό δίκτυο, που σκοπεύει να επεκταθεί μέχρι το 2021 σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά και της Ελλάδας.

Ασκήσεις και δραστηριότητες βασισμένες στους «Απίθανους»

Η ουσία του προγράμματος είναι ότι όλες οι ασκήσεις που εκπονούνται από τους εκπαιδευτές-προπονητές μεταδίδονται με το «ένδυμα» των σούπερ ικανοτήτων από τους αγαπημένους ήρωες της Disney.

Το θέμα στο παρθενικό session που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στο Βέλγιο είναι οι «Απίθανοι».

Τα μικρά κορίτσια, ηλικίας 5-8 ετών θα έχουν να επιτελέσουν τους σκοπούς της προπόνησης σαν άλλη «Ελαστίνα», να υπερκεράσουν κώνους όπως ο «Κύριος Απίθανος» και να μεταφέρουν την μπάλα από το ένα σημείο στο άλλο, όπως ο «Ντας».

Μέσα από δέκα διαφορετικά στάδια, τα κορίτσια πρόκειται ιδανικά να αναπτύξουν την ικανότητα στην λήψη αποφάσεων, να μάθουν να συνεργάζονται και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους με το δημιουργικό παιχνίδι. Σκοποί που έτσι κι αλλιώς καλείται να εκπληρώσει ένας αθλητικός σύλλογος για παιδιά της ηλικίας τους.

Η είδηση του «Playmakers» έχει ήδη διαθοθεί και χαιρετίζεται και από διακεκριμένους αθλητές, όπως ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Σερβίας, Νεμάνια Μάτιτς.

«Όταν βλέπω ποδόσφαιρο και Disney στην ίδια πρόταση, χαμογελώ αυθόρμητα. Όταν ήμουν παιδί, αξιοποιούσα τον χρόνο μου ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και τις ταινίες της Disney και σήμερα κάνω το ίδιο με τα παιδιά μου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Σέρβος διεθνής, ο οποίος θα λειτουργήσει ως σημαία του εγχειρήματος όταν μεταφερθεί σταδιακά στην πατρίδα του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το προφίλ των χαρακτήρων και η επιλογή των κινουμένων σχεδίων δεν είναι τυχαία.

«Αν παρακολουθήσει κανείς το sequel των "Απίθανων", στο οποίο θα βασιστούν τα πρώτα δέκα session, η "Ελαστίνα" είναι μια γυναίκα που σώζει τον κόσμο και είναι μαμά. Θα διαλέξουμε ιστορίες, ταινίες και χαρακτήρες που δεν θα σχετίζονται με τα στερεοτυπικά παραμύθια με πριγκίπισσες, κλπ», ήταν τα λόγια της Κέσλερ, δίνοντας σαφές μήνυμα για το ύφος και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του «Playmakers». Άλλωστε, αν θες να παίξεις ποδόσφαιρο και να αθληθείς, απαγορεύονται τα... γυάλινα γοβάκια. Δεν αποτρέπεται, όμως, η δυνατότητα να φορέσεις τα αθλητικά σου και να μετατραπείς στους φανταστικούς και... Απίθανους ήρωες που είδες στην τηλεόραση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα