Δεν ήταν εργατικό ατύχημα ο θάνατος του εργαζομένου στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Δεν ήταν εργατικό ατύχημα ο θάνατος του εργαζομένου στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Μία διαφορετική εκδοχή αναφορικά με την θανάσιμο τραυματισμό εργαζόμενου στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίνει δημοσίευμα του filathlos.gr.

Σύμφωνα με τον εν λόγω δημοσίευμα επρόκειτο για αυτοκτονία και όχι για εργατικό δυστύχημα, καθώς ο 60χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, είχε ειδοποιηθεί ότι απολύεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το filathlos.gr «την προηγούμενη ημέρα ο 60χρονος εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, ενημερώθηκε ότι διακόπτεται η σύμβαση εργασίας του με την εργολαβική εταιρία.

Φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή του κόστισε τόσο πολύ και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Έτσι, μετέβη στο εργοτάξιο του γηπέδου λέγοντας ότι πήγε για να αποχαιρετήσει τους συναδέλφους του.

Αμέσως μετά, ο 60χρονος ανέβηκε στον βορειοδυτικό πυλώνα (ενώ η εργασία του δεν περιλάμβανε απασχόληση στο συγκεκριμένο σημείο) του υπό κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ και έπεσε στο κενό. Με το που σήμανε συναγερμός στο εργοτάξιο, η σωρός του εργαζομένου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε και ο ακαριαίος του θάνατός του και το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως εργατικό ατύχημα.

Η ανατροπή της υπόθεσης, όμως, έγινε μόλις εκλήθη ιατροδικαστής για να διενεργήσει τη νεκροψία της σωρού και πρόσεξε ότι μέσα στην κλειστή παλάμη του άτυχου εργάτη υπήρχε σημείωμα στο οποίο ο ίδιος ανέφερε τα αίτια της αυτοκτονίας του! Έτσι, αμέσως μετά η Αστυνομία μετέτρεψε την υπόθεση από εργατικό ατύχημα σε αυτοκτονία, με την προανάκριση να συνεχίζεται.»

Σημειώνεται ότι την Τρίτη στο εργοτάξιο πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και γενική συνέλευση των εργατών, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου, «το εργοτάξιο νέκρωσε και οι εργαζόμενοι με την καθολική συμμετοχή τους έδειξαν πως δεν σκύβουν το κεφάλι μπροστά στις απειλές της εργοδοσίας. Μέσα από συζήτηση στη ζωντανή και μαζική γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο αποφάσισαν τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων πολύμορφα, ώστε:

να παρθούν όλα τα μέτρα για την πλήρη προστασία όλων των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς

να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση του νόμιμου ωραρίου και των μέτρων υγείας και ασφάλειας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας.»

«Κόντρα στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία, που για να ξεζουμίζει περισσότερο τους εργάτες βρίσκει πάτημα σε ολόκληρο το νομοθετικό οπλοστάσιο της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οργανώνουμε την πάλη μας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

Ενδεικτικό της βιάσης της εργοδοσίας να μην καθυστερήσουν οι εργασίες είναι ότι ενώ υπάρχει παύση εργασιών σε τμήμα του έργου από την Επιθεώρηση Εργασίας και πριν ακόμα εκδοθεί το πόρισμα για τις συνθήκες του πρόσφατου θανατηφόρου ατυχήματος, βάζει δεκάδες εργάτες να εργάζονται σε χώρους που δεν έχουν ακόμα ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας, όπως τους αναγκάζει – και με την απειλή της απόλυσης – να εργάζονται υπερωρίες, νύχτες, Σαββατοκύριακα, υπό βροχή και με χιόνια.

Για αυτή την κατάσταση ευθύνες έχει και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γιατί, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έχει κάνει το Συνδικάτο μας στο συγκεκριμένο χώρο, όπως και σε άλλους, είτε δείχνει ανοχή απέναντι στην εργοδοσία είτε ‘’σταυρώνει’’ τα χέρια. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βάζει πλάτη στη μεγαλοεργοδοσία, πράγμα που έχει σχέση και με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, διαψεύδοντας στην πράξη τα παραμύθια περί ‘’δίκαιης’’ ανάπτυξης.

Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, με τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του και με το σύνθημα ‘’Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων’’», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα