Το VAR θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Μουντιάλ και σε συνδυασμό με το Goal Line Technology, το οποίο υποδεικνύει εάν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή τέρματος, ολοκληρώνεται το τεχνολογικό πακέτο που υπόσχεται να κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο.
Το control room του VAR θα βρίσκεται στη Μόσχα. Εκεί θα εδρεύουν 13 διαιτητές, αποστολή των οποίων θα είναι η βοήθεια των πέντε διαιτητών του αγώνα, σε τέσσερις περιπτώσεις:
- Γκολ
- Πέναλτι
- Κόκκινη Κάρτα
- Ταυτοποίηση ποδοσφαιριστή που υπέπεσε σε παράβαση
Όταν ένας διαιτητής, σε οποιοδήποτε από τα 12 γήπεδα της διοργάνωσης, έχει αμφιβολία για μια φάση, θα σχηματίζει με τα χέρια ένα ορθογώνιο, που θα παραπέμπει σε τηλεοπτικό δέκτη. Το παιχνίδι θα διακόπτεται και από το control room στη Μόσχα θα του επιβεβαιώνουν εάν έλαβε τη σωστή απόφαση ή αν θα του υποδεικνύουν τι θα υποδείξει, μόνο για τις τέσσερις πιο πάνω περιπτώσεις. Ο διαιτητής θα δείχνει στο κοινό ότι επικοινωνεί μέσω του ακουστικού που έχει στο αφτί.
Οι φίλαθλοι μέσω των matrix του σταδίου θα βλέπουν επαναλήψεις τις επίμαχης φάσης και θα ενημερώνονται για την τελική απόφαση.
Πριν από κάθε αγώνα θα ανακοινώνεται το όνομα του διαιτητή που είναι υπεύθυνος για το VAR.
«Αυτοί οι 13 που θα πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το VAR έρχεται για να λύσει προβλήματα, όχι για να περιπλέξει τα πράγματα» δηλώνει ο Διευθυντής Διαιτησίας της FIFA –πρώην διεθνής ρεφ- Μάσιμο Μπουζάκα.
Πάντως για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου, δεν θα αποφασίζουν οι διαιτητές του αγώνα για μια φάση, αλλά διαιτητές που ίσως βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Πότε θα χρησιμοποιείται το VAR;
3 περιπτώσεις (συν μία διαχείρισης) έχουν αναγνωριστεί ως βασικές στην εξέλιξη ενός αγώνα. Αυτές είναι:
1) Επίτευξη τέρματος. Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει παράβαση πριν από ένα γκολ κι αυτό δεν θα πρέπει να μετρήσει. Όταν μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα το παιχνίδι, έτσι κι αλλιώς, σταματά, οπότε δεν υπάρχει επίπτωση στον αγώνα.
2) Αποφάσεις για πέναλτι. Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση στον καταλογισμό ή μη ενός πέναλτι.
3) Απευθείας κόκκινη κάρτα (δηλαδή όχι με 2η κίτρινη κάρτα). Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση αναφορικά με την απευθείας αποβολή ή μη ενός παίκτη.
+1) Ταυτοποίησης παραβάτη παίκτη. Παροχή βοήθειας ώστε να παρατηρείται ή να αποβάλλεται ο παραβάτης παίκτης κι όχι οποιοσδήποτε άλλος.
Πως θα δουλεύει το VAR;
Βήμα 1ο
Όταν συμβεί κάποιο γεγονός από τα παραπάνω κι ο Διαιτητής πάρει μια απόφαση, επικοινωνεί με το VAR ή το VAR με τον Διαιτητή, ότι η απόφαση αυτή χρειάζεται επανεξέταση.
Βήμα 2ο
Ενημέρωση από το VAR προς τον Διαιτητή για το τι φαίνεται στο video.
Βήμα 3ο
Ο Διαιτητής αποφασίζει αν θα δει το video σε οθόνη στο γήπεδο, πριν πάρει την κατάλληλη απόφαση (κάνοντας το αντίστοιχο σήμα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω) ή αν θα δεχθεί την πληροφορία που δόθηκε από το VAR και αποφασίσει.
5 ουσιώδη γεγονότα που δεν γνωρίζουμε για το VAR
Μια ομάδα VAR θα υποστηρίζει τους αξιωματούχους του αγώνα (διαιτητική ομάδα) και στους 64 αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Η ομάδα του VAR θα είναι σε μια κεντρική αίθουσα λειτουργίας στην Μόσχα.
Θα έχει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες που καλύπτουν τον αγώνα, καθώς και σε 2 κάμερες που θα καλύπτουν μόνο το offside.
Η ομάδα του VAR δεν θα παίρνει αποφάσεις, αλλά, μόνο, θα υποστηρίζει τον Διαιτητή στην διαδικασία λήψης της. Η τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, θα είναι του Διαιτητή.
Οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται ότι χρησιμοποιείται το VAR από τους εκφωνητές και τους σχολιαστές, καθώς κι από τα σήματα του Διαιτητή.