Η FIFA στην Αθήνα μετά τα έκτροπα στη Τούμπα. Κατεπείγουσα έρευνα, η αστυνομία και η συγνώμη

Η FIFA στην Αθήνα μετά τα έκτροπα στη Τούμπα. Κατεπείγουσα έρευνα, η αστυνομία και η συγνώμη

Η FIFA μέσω του Μπιορν Βασάλο απάντησε στον Γιώργο Βασιλειάδη ότι έρχεται άμεσα Επιτροπή της για συζητήσεις και επίλυση των προβλημάτων βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η επιστολή του Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA στον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού:

«Αγαπητέ και αξιότιμε Υπουργέ, έλαβα την επιστολή που μου στείλατε στις 12 Μαρτίου του 2018 και μελέτησα προσεκτικά τα στοιχεία της. Η FIFA είναι σε συνεχείς επαφές με την UEFA και παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα, αναφορικά με τα συμβάντα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη. Χθες το απόγευμα, η Επιτροπή Ελέγχου της FIFA, υπεύθυνη στο να επιβλέπει και να παρακολουθεί την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό και απόψε μια επιτροπή θα ταξιδέψει στην Αθήνα, για να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με τους αρμόδιους για την μετέπειτα δράση που θα ληφθεί.

Παρόλο που θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε ότι τα περιστατικά αυτά συνέβησαν σε μια εγχώρια διοργάνωση και συνεπώς τα οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα θα ληφθούν εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η FIFA απαιτεί μια ασυμβίβαστη και άμεση διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να εξαλειφθούν όλες οι πράξεις βίας στο ποδόσφαιρο. Μετά τιμής».

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στην Τούμπα

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διέταξε η αθλητική εισαγγελέας Ευαγγελία Λιάσου για όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Η εισαγγελέας η οποία παρέλαβε σήμερα και τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές για την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη και των «συνοδών» του στον αγωνιστικό χώρο θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες λαμβάνοντας καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους αλλά και εξετάζοντας όλο το υλικό (φωτογραφικό – βίντεο, φύλλο αγώνα) για όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Τούμπας και οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα.

Ευθύνες σε αστυνομικούς

Επίσης στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας αναμένεται να αναζητηθούν ευθύνες και από τις αστυνομικές αρχές καθώς όπως αναφέρει η αθλητική εισαγγελέας, η οποία ήταν παρούσα στο γήπεδο της Τούμπας, είχε ζητήσει πριν την έναρξη του ματς να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση επεισοδίων ενώ όπως σημειώνει το ίδιο ζήτησε και μετά τις 22:30 το βράδυ αφού είχε δει όσα είχαν προηγηθεί στον αγωνιστικό χώρο.

Για αυτό δεν πιάσαμε τον Σαββίδη – Η απάντηση της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τη  μη σύλληψη του Ιβάν Σαββίδη.

Τονίζουν ότι η σύλληψη δεν έγινε γιατί θα  οδηγούσε στην εξέγερση μαινόμενων οπαδών κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με δυσάρεστες συνέπειες.

Η ανακοίνωση

«Ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου και η στοχοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω αυτού, φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Το τελευταίο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη, και το καθολικό ερώτημα αν η Ελληνική Αστυνομία μπορούσε ή όχι να συλλάβει τον Πρόεδρο μιας ΠΑΕ μέσα σε ένα γήπεδο με 30.000 φιλάθλους, οδήγησε στην ποινική δίωξη ενός συναδέλφου μας, γεγονός που αποδεικνύει την επιφανειακή προσέγγιση της βίας και του φανατισμού εντός των γηπέδων.

Πλέον, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας εξετάζεται και κριτικάρεται μέσω λαϊκών τηλεδικαστηρίων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το κοινωνικό σύνολο από κάποια αστυνομική ενέργεια. Η αστυνομική πρακτική επιβάλλει την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών και βάσει αυτών αποφασίζεται ο τρόπος δράσης.

Όλοι αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο σήμερα, τι θα έλεγαν αν η σύλληψη του Πρόεδρου της ΠΑΕ οδηγούσε στην εξέγερση μαινόμενων οπαδών κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με δυσάρεστες συνέπειες; Η αντίδραση των συναδέλφων μας ήταν απόλυτα σύννομη και σύμφωνη με το ΠΔ 141/1991 άρθ. 119 παρ. ε που ορίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά τη σύλληψη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι. «… Όταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται µέσα σε πλήθος ή … κάτω από συνθήκες ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνομικών που επιχειρούν τη σύλληψη και συνεπώς τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και τη µματαίωση της σύλληψης, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή εξαφάνισής του, πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη για να προληφθεί ενδεχόμενη αντίσταση για την απελευθέρωσή του.»

Το αληθινό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία είναι άλλο και αφορά την θλιβερή πραγματικότητα των ελληνικών γηπέδων.

Εδώ και δυο ημέρες, παρακολουθούμε να γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι και διασπορά εντυπώσεων στις πλάτες των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα σταθεί νηφάλια και θα στηρίξει ηθικά και νομικά τους συναδέλφους που επιδιώκεται να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της υπόθεσης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει και η λύση πρέπει να είναι ριζική. Αν δεν μπορούν οι πολιτικοί παράγοντες αυτής της χώρας να αλλάξουν και να εφαρμόσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο ανάλογο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οφείλουν να αποσύρουν τους Έλληνες Αστυνομικούς από τα γήπεδα, και οι ΠΑΕ να υποχρεωθούν εξασφαλίσουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα με ιδία μέσα».

Η συγγνώμη του Ιβάν Σαββίδη

«Συγγνώμη» από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, αλλά και τη παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιβάν Σαββίδης μετά το περιστατικό στην Τούμπα κατά τον αγώνα της ομάδας του με την ΑΕΚ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΟΚ:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον  αγωνιστικό χώρο κατ´αυτόν τον τρόπο.

Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων,  που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα.

Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν.

Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένεια μου, όσο και οι συνάδελφοι μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια.

Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη.

​​Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ιβάν Σαββίδης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα