Θα προσπαθήσουμε να συστήσουμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο ευρύτερο φίλαθλο κοινό και τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που πιθανόν πριν την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό δεν είχαν ακούσει καν το όνομα του κυρίως μέσα από τα δικά του λόγια και από δύο συνεντεύξεις, που είχε δώσει στο περιοδικό «All Star Basket». Η πρώτη το καλοκαίρι του 2009 όταν είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αμαρουσίου και η δεύτερη το φθινόπωρο του 2010 όταν είχε αποχωρήσει από τον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» - που νωρίτερα τους είχε οδηγήσει στην κατάκτηση της τρίτης θέσης της Α1 και στους «16» της Ευρωλίγκας – γιατί είχε διαφωνήσει με τους Θανάση Μαρή, Γιώργο Γκάμαρη, που είχαν αναλάβει προσωρινά την διοίκηση της ΚΑΕ «διαδεχόμενοι» τον Άρη Βωβό.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1966 και μεγάλωσε στο Μαρούσι. Ο πατέρας του ήταν πολιτικοποιημένος στην ΕΔΑ, φίλος του Ηλία Ηλιού και στην περίοδο της χούντας εξορίστηκε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ευρώπης ανήκει πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της Αριστέρας. Από μικρό παιδί ήταν ποδοσφαιρόφιλος, οπαδός του Ολυμπιακού και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Πως ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ
Πιτσιρικάς έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες και στους δρόμους του Αμαρουσίου στα σύνορα με την Πεύκη. Στην οδό Αυτοκράτορος Ηρακλείου τον είδε να παίζει ποδόσφαιρο και να ξεχωρίζει λόγω ύψους, ο Ανδρέας Μαρτάκης, έφορος των τμημάτων υποδομής του ΓΣ Αμαρουσίου. Τον κάλεσε να παίξει μπάσκετ και έτσι ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών η ενασχόληση του με την «πορτοκαλί μπάλα».
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και λίγα χρόνια μετά την πτώση του ΓΣΑ από την Α’ Εθνική, το Μαρούσι έκανε ανανέωση και ένα από τα νέα παιδιά, που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα ήταν ο Μπαρτζώκας. Έπαιζε στην θέση του σέντερ και διετέλεσε αρχηγός της ομάδας στις... ηρωικές εποχές του «Σπύρου Λούη», όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην Α2 και στην Β’ Εθνική.
Άτυχος ως παίκτης
Είχε ταλέντο και, μάλιστα, οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ είχαν ενδιαφερθεί να τον αποκτήσουν, αλλά η αγωνιστική καριέρα του σταμάτησε πρόωρα και απότομα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, λόγω δύο σοβαρών τραυματισμών και εγχειρήσεων (ρήξεις χιαστών). Είχε πάρει μεταγραφή στον Πρωτέα, αλλά δεν φόρεσε ποτέ την φανέλα του, λόγω των τραυματισμών.
Διαβάστε περισσότερα στο Pamesports.gr
Διαβάστε ακόμα: Καταγγελία αθλήτριας: Oδήγησε τον πρώην σύντροφό της στο δικαστήριο για ασέλγεια στην κόρη της




