Πάσχα: Πώς μπορώ να βάψω τα αυγά με φυσικό τρόπο

01-05-24 | Χρήσιμες Συμβουλές

Το Πάσχα πλησιάζει και το βάψιμο των αυγών, την Μεγάλη Πέμπτη, είναι ένα έθιμο εδώ και πολλά χρόνια.
Μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες παραδόσεις στη χώρα μας τις ημέρες του Πάσχα, είναι το βάψιμο των αυγών.

Παραδοσιακά, οι περισσότεροι χρωματίζουν τα αυγά τους με κόκκινο χρώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλοι δεν προτιμούν κι άλλα χρώματα, όπως μπλε, πράσινο, κίτρινο και πολλά ακόμη.

Δείτε παρακάτω τι θα χρειαστείτε για να βάψετε με φυσικό τρόπο τα αυγά σας και πως θα το κάνετε:

Ποια υλικά θα χρειαστείτε

Πώς θα πετύχετε το βάψιμο των αυγών

Με αυτόν τον εύκολο τρόπο θα πετύχουμε το βάψιμο των αυγών με φυσικό και μόνο τρόπο.

Ξέρατε ότι:

1. Οι κρόκοι αυγών είναι η δεύτερη καλύτερη πηγή της ενεργού μορφής της βιταμίνης Α, που ονομάζεται ρετινόλη. Η βιταμίνη Α έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

2. Οι κρόκοι αυγών είναι η καλύτερη πηγή χολίνης, η οποία υποστηρίζει το συκώτι, τον εγκέφαλο και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

3. Οι κρόκοι των αυγών είναι πιο συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης από τα ασπράδια.

4. Ο κρόκος περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αυγού.

5. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τα αυγά θα επηρεάσουν αρνητικά τη χοληστερίνη σας.

Τα οφέλη της κατανάλωσης κρόκου αυγού

Μία ανασκόπηση του 2019 υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά ενός αυγού βρίσκονται στον κρόκο. Η κατανομή των πρωτεϊνών, ωστόσο, είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το αυγό. Η ανασκόπηση εστιάζει στα οφέλη που μπορεί να παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά και οι πρωτεΐνες στον κρόκο αυγού, όπως:

- Χαμηλότερος κίνδυνος γαστρεντερικής δυσφορίας: Αυτό το όφελος μπορεί να οφείλεται στις πρωτεΐνες του κρόκου του αυγού, όπως η φωσβιτίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ενώσεων στο σώμα που προκαλούν φλεγμονή.

- Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται θειικά γλυκοπεπτίδια υπάρχουν στη μεμβράνη του κρόκου του αυγού. Αυτά μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή μακροφάγων, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν το σώμα από ασθένειες και λοιμώξεις.

- Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Η ανασκόπηση σημειώνει ότι ο κρόκος του αυγού περιέχει αρκετές ενώσεις που ονομάζονται πεπτίδια και για τα οποία η έρευνα έχει δείξει ότι μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε αρουραίους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

- Μειωμένος κίνδυνος προβλημάτων όρασης: Η American Heart Association δηλώνει ότι οι κρόκοι αποτελούν σημαντική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα καροτενοειδή μπορεί να προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δύο κοινά προβλήματα στα μάτια που συχνά αναπτύσσονται μετά την ηλικία των 55 ετών.

Πηγή: healthstat.gr