Η Πολιτιστική Ατζέντα της εβδομάδας

24-03-17 | Ψυχαγωγία

Πετρολούκας Χαλκιάς, εκδηλώσεις για 25η Μαρτίου, λατρευτική μουσική, κορεάτικος κινηματογράφος, τέχνη, θέατρο, διαλέξεις, συναυλίες, εικαστικές προτάσεις, που θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε στην Αθήνα, την εβδομάδα 30 Μαρτίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/3

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Εννέα και πέντε» στο Θέατρο Καρέζη
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Παντελής Βούλγαρης και ο Οδυσσέας Ιωάννου, υποδέχονται την Ρίτα Αντωνοπούλου και επιστρέφουν στην Αθήνα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ένα τρένο που αργεί, μία μπάντα μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου περιμένουν στον σταθμό, όπου συναντιούνται μελωδίες, σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες και διαψεύσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων. Το ελληνικό τραγούδι τέμνει την συλλογική μας μνήμη και τους προσωπικούς δρόμους. Στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3). Τηλ.: 210 3644921, 210 3636144. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-20 ευρώ.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης στο Half Note
Για τέσσερις μοναδικές βραδιές, από Παρασκευή 24 έως και Δευτέρα 27 Μαρτίου, ο Πετρολούκας Χαλκιάς θα στήσει το δικό του «ηπειρώτικο πανηγύρι», όπως μόνο αυτός ξέρει. Έχοντας πάντα στο πλευρό του τον Αντώνη Κυρίτση, έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές του ηπειρώτικου τραγουδιού, μας μυεί στην αυθεντική δημοτική μας μουσική παράδοση. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/3

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ

25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Εθνική Επέτειο με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Στη 1 μμ., ο Πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, θα παρουσιάσει στους επισκέπτες το αντίγραφο της Κόρης 685 στο οποίο πριν από 100 χρόνια, ο Ελβετός ζωγράφος Ε. Ε. Gilliéron (1885-1939) πρόσθεσε τα αρχαία χρώματα σύμφωνα με την αποτύπωση του πατέρα του L. E. Gilliéron (1850-1924), επίσης ζωγράφου, που έγινε αμέσως μετά την ανεύρεση του γλυπτού, το 1888 νοτιοδυτικά του Παρθενώνα. Το ίδιο βράδυ, στις 7 μ.μ., θα προβληθούν στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», δίπλα στην τεχνητή βελανιδιά της έκθεσης, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού «Φωνή δρυός». Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από την μαντική βελανιδιά της Δωδώνης. Στο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15). Τηλ.: 210 9000900. Είσοδος ελεύθερη.

Η Ελληνική ιστορία σαν παραμύθι...στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφετηρία την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, διοργανώνει μία σειρά από ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αγγίζοντας πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και διερευνώντας όχι μόνο την κληρονομιά της, αλλά, το κυριότερο, τη σχέση μας με αυτήν, διακόσια περίπου χρόνια μετά. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αντωνία Βέλλιου, αφηγήτρια, μουσειοπαιδαγωγός και Ιφιγένεια Κακριδώνη, αφηγήτρια, μουσικοπαιδαγωγός. Για παιδιά 6-11 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος (Ευριπίδου και Λ.Συγγρού). Τηλ.: 216 8091001, 002, 003. Ώρα: 12:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/3

ΜΟΥΣΙΚΗ

MET HD LIVE: «Ιδομενέας» του Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής
Με την υποστήριξη του Antenna Group, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης το έργο «Ιδομενέας» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε λιμπρέτο Giambattista Varesco (στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους). Σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Jean-Pierre Ponnelle. Τραγουδούν οι Matthew Polenzani (Ιδομενέας), Elza van den Heever (Ηλέκτρα), Nadine Sierra (Ίλια), Alice Coote (Ιδαμάντης). Μουσική διεύθυνση: James Levine. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 18:55. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.

Λαλιές του κόσμου θαυμαστές στο Θέατρο 'Αλφα.Ιδέα
Το Θέατρο 'Αλφα.Ιδέα, υλοποιώντας μια ιδέα του Κώστα Γάκη, καλεί την τελευταία Κυριακή του Μάρτη (26/3) ανθρώπους που προέρχονται από ξένες χώρες, ζουν στην Αθήνα και θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, σε μια συνάντηση γνωριμίας, αγάπης και γεφύρωσης. Θα παρουσιαστούν σύντομες ιστορίες στη μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων κι αμέσως μετά η μετάφραση τους από το ίδιο άτομο στα ελληνικά. Όλα αυτά με live μουσική συνοδεία από τον Κώστα Γάκη και άλλους μουσικούς, όμορφα παντρεμένα με θέατρο, χορό, κλακέτες, προβολές αλλά και …γαστρονομικές απολαύσεις από τις χώρες των συμμετεχόντων. Στο Θέατρο 'Αλφα. Ιδέα (Πατησίων 37). Τηλ.: 210 5238742, 210 5221444. Ώρα: 21:15. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/3

ΘΕΑΤΡΟ

«Αυτό το σημείο της Γης» στην Αγγλικανική Εκκλησία
Μια παράσταση στα όρια του θεάτρου, της performance και του μουσικού event. Ένας ηθοποιός με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργεί μια ανατρεπτική εκδοχή ενός κηρύγματος για την ελπίδα, τον άνθρωπο και το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Η παράσταση χρησιμοποιεί πρωτότυπο κείμενο που πραγματεύεται τις έννοιες του κοινωνικού αποκλεισμού, της πίστης, της ματαιότητας και της αιώνιας ζωής. Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Κείμενο: Νικόλας Χανακούλας. Δραματουργική Επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου. Μουσικός Σχεδιασμός: Γιώργος Κόλτσιου. Κοστούμι: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Βοηθός Σκηνοθέτη-Οπτικό Υλικό: Ευτυχία Ιωσηφίδου. Στις 27 και 28 Μαρτίου 2017 και στις 4 και 5 Απριλίου 2017. Ώρα: 21.00. Στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27). Εισιτ.: 10 ευρώ (θέσεις περιορισμένες).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Open studio event στο Atopos Contemporary Visual Culture
Η Atopos cvc και η documenta 14 μας προσκαλούν σε ένα open studio event όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύτερο έργο των resident artists της Atopos cvc. Μόνο για ένα απόγευμα η Aladag, ο Knorr and ο Mahama θα ανοίξουν τα studios και τους χώρους παραμονής τους στην Αθήνα και θα συστηθούν στο κοινό παρουσιάζοντας τις καλλιτεχνικές πρακτικές τους, την μέχρι τώρα εμπειρία τους από το Occupy Atopos Residency καθώς και δείγματα δουλειάς τους. Η βραδιά θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον Βασίλη Ζηδιανάκη, Kαλλιτεχνικό Διευθυντή της Atopos cvc, και τον Adam Szymczyk, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της documenta 14. Στο Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72). Τηλ.: 210 8838151-2105242004. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 28/3

ΜΟΥΣΙΚΗ

Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα. Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
Μια πλειάδα καλλιτεχνών σε μια παράσταση όπου δυο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, η Κρήτη και η Σμύρνη, ενώνονται σε απρόβλεπτες μουσικές και ερμηνευτικές συναντήσεις. Πλούσιο οπτικό υλικό μέσα από βιντεοπροβολές δίνει στην παράσταση μια ακόμα διάσταση αυτής της πολύχρωμης διαπολιτισμικής γέφυρας. Συμμετέχουν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βέττα, Ειρήνη Δερέμπεη, Fide Köksal, Κάρολος Κουκλάκης, Σόλων Λέκκας, Γιώργος Μπαγιώκης, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Γεωργία Νταγάκη, Μάνος Πυροβολάκης, Ναταλία Ρασούλη, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Αγγελική Τουμπανάκη, Haig Yazdjian, Mc Yinka. Μαζί τους η Παιδική Χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου. Τιμητική συμμετοχή: Λυδία Κονιόρδου. Σε ρόλο-έκπληξη επί σκηνής, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Soloúp. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5-30 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λίλα Μπελιβανάκη - "Sticker - Stalker"στην ena Aίθουσα Τέχνης
Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Μπελιβανάκη, με τίτλο "Sticker- Stalker", έχει ως πηγή έμπνευσης ένα παιδικό παιχνίδι, το ομότιτλο "Sticker Stalker," που είναι δημοφιλές στην Αμερική, κυρίως σε κορίτσια ηλικίας έως 12 ετών. Στην Αίθουσα Τέχνης ena Contemporary (Βαλαωρίτου 9γ'). Τηλ.: 210 3388501. Ώρες λειτουργίας:: 11:00 - 21:00 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή), 11:00 - 16:00 (Τετάρτη & Σάββατο).
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά ή κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/3

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ημέρες λατρευτικής μουσικής «Caravaggio» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Την άνοιξη του 1606 ο Καραβάτζο εγκαταλείπει τη Ρώμη, κυνηγημένος, και περιπλανιέται στη Νάπολη, τη Σικελία και τη Μάλτα. Θα δολοφονηθεί λίγο αργότερα, το 1610, έχοντας επιστρέψει στη Νάπολι και έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα σπουδαίο ρεύμα από μαθητές και μιμητές. Ανάμεσα στο φως και στο έρεβος, η ομάδα Teatri 35 με τη συνοδεία ενός συνόλου που ερμηνεύει ζωντανά μουσική μπαρόκ, μας προτείνει μέσω της τέχνης των ζωσών εικόνων, μερικές ματιές στο τέλος του μεγάλου αυτού «καταραμένου» ζωγράφου. Την «υλοποίηση» των πινάκων συνοδεύει ένα σύνολο, όπου συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς του μπαρόκ ρεπερτορίου, οι Δημήτρης Καρακαντάς (βιολί), Θεόδωρος Κίτσος (νυκτά έγχορδα) και Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο). Στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αίθ. "Σταύρος Νιάρχος"(Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ. Συγγρού). Τηλ.: 216 8091001, 002, 003. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 8-15 ευρώ.

Συναυλία για τους πρόσφυγες στην Ιερά Οδό
«Dasho Kurti - Ξένε, τι ζητάς εδώ» είναι ο γενικός τίτλος της μεγάλης μουσικής συνάντησης «Τραγουδάμε για τη προσφυγιά», στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς, καλλιτέχνες για τους οποίους ο Dasho Kurti έγραψε τραγούδια. Συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Μίλτος Πασχαλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Προδρόμου, Ασπασία Στρατηγού, Ισίδωρος Πάτερος, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πέτρος Κουλουμής, Στέφανος Δορμπαράκης. Σκηνοθεσία Νίκος Σούλης. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο. Στην Ιερά Οδός (Ιερά Οδός 18). Τηλ.: 210 3428272. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 30/3

ΘΕΑΤΡΟ

O Αύγουστος του Σεφέρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσιάζει τρεις παραστάσεις από τον Θοδωρή Γκόνη, τη Μαρία Χούκλη και την Ιόλη Ανδρεάδη και μια έκθεση από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνον που είναι πάντα εδώ με τα λόγια του. Ως τις 2 Απριλίου. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34). Τηλ.: 210 4143310, 210 4143320. Ώρα: 18:00. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φεστιβάλ Κορεάτικου Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας και το Ίδρυμα Κορέας παρουσιάζουν το δεύτερο Φεστιβάλ Κορεατικού Κινηματογράφου της Αθήνας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος 177 78) από τις 30 Μαρτίου μέχρι 3 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιδρύματος http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=koreanfilmfestival

nooz