Έρευνα που σοκάρει: Το 1/3 των Γερμανών θεωρεί αποδεκτή τη βία κατά των γυναικών

13-06-23 | Κόσμος

Παραπάνω από το 1/3 των νεαρών ανδρών στη Γερμανία θεωρεί «αποδεκτή» την χρήση βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά Plan International Germany και δημοσιεύτηκε στην περιφερειακή εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 9 και 21 Μαρτίου, διαδικτυακά, σε δείγμα 1.000 ανδρών και 1.000 γυναικών μεταξύ 18 και 35 ετών. Περισσότερες από 115.000 γυναίκες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 34% των ανδρών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας παραδέχτηκε ότι ήταν βίαιοι κατά των συντρόφων τους στο παρελθόν προκειμένου να «απαιτήσουν σεβασμό» προς αυτούς.

Το 33% υποστήριξε επίσης πως είναι αποδεκτό να «γλιστρήσει το χέρι» προς την σύντροφο κατά τη διάρκεια ενός καυγά.

Σε άλλα ευρήματα, το 50% των ανδρών είπε ότι δεν θα ήθελε μια σχέση με μια γυναίκα που είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ το 20% των γυναικών που ρωτήθηκαν συμφώνησαν επίσης με αυτή τη δήλωση.

Οι προσδοκίες από μια σχέση
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι προσδοκίες μέσα σε μια σχέση διέφεραν πολύ μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς άνδρες – το 52% – ανέφεραν πως ήθελαν μια σχέση με «μια γυναίκα-νοικοκυρά» όπου αυτοί θα έφεραν τα περισσότερα χρήματα στο σπίτι και η φροντίδα των παιδιών και οι οικιακές εργασίες θα είναι κυρίως ρόλοι των γυναικών.

Πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών που ερωτήθηκαν πάνω σε αυτό διαφώνησαν, επιθυμώντας ισότιμες εργασίες και κοινή λήψη αποφάσεων.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά», δήλωσε ο Karsten Kassner του Federal Forum Men, μιας ομάδας που κάνει εκστρατεία για την ισότητα των φύλων. «Είναι προβληματικό το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ανδρών που ερωτήθηκαν ευτελίζουν τη σωματική βία κατά των γυναικών. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει επειγόντως», δήλωσε για τον όμιλο Funke.

 
Μέσα στο 2021, 301 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον νυν ή πρώην σύντροφό τους. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann δήλωσε το 2022 ότι θα πιέσει για νομικές αλλαγές για να τιμωρηθεί αυστηρότερα η βία κατά των γυναικών, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ως «ιδιωτικές τραγωδίες». Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο συστηματικές και συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Οι χώρες της ΕΕ δεν αποτελούν εξαίρεση, σύμφωνα με πληροφορίες της πολιτικής εξουσίας στις Βρυξέλλες. Δυστυχώς, μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, που τις περισσότερες φορές διαπράττεται από στενούς συντρόφους. Η διαδικτυακή βία αυξάνεται επίσης, στοχεύοντας ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες και τις γυναίκες στη δημόσια ζωή, όπως δημοσιογράφους και πολιτικούς. Επιπλέον, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στην εργασία: περίπου το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση έχουν πέσει θύματα στην εργασία.