Σίλβιο Μπερλουσκόνι: 14 δηλώσεις που έμειναν στην Ιστορία

13-06-23 | Κόσμος

Πάει κι ο Μπερλουσκόνι... Και ταξιδεύει πια στο επέκεινα αφήνοντας πίσω του Ιστορία, ιστορίες και δηλώσεις ή αστεία που έγραψαν στην Ιστορία: από τον μαυρισμένο Ομπάμα, στον ακίνδυνο Μουσολίνι και στους σεισμόπληκτους που έκαναν διακοπές στις σκηνές τους!

 Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά το γράφουμε και πάλι για να γίνει κατανοητό, από όσους τέλος πάντων «κατανοούν» ό,τι δύνανται: Ο νεκρός δεδικαίωται; Ασφαλώς αλλά με την ακριβή μετάφραση της φράσης: «ο γαρ νεκρός δεδικαίωται της αμαρτίας» γράφει σε επιστολή ο Απόστολος Παύλος προς Ρωμαίους. Η ακριβής και επίσημη ερμηνεία της φράσης, είναι ότι: ο νεκρός δεν μπορεί πλέον να αμαρτήσει, ή διαφορετικά: η αμαρτία δεν έχει καμιά εξουσία πάνω του. Ο νεκρός αδυνατεί να διαπράξει οποιαδήποτε ανομία. Οι καλές και κακές πράξεις λαμβάνουν χώρα στον κόσμο των ζωντανών. Οι νεκροί απαλλάσσονται δια παντός και ανεπιστρεπτί από αυτή τη δυνατότητα. Άρα; 
Και ο νεκρός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στέκει ακίνητος και με την ψυχή του να ταξιδεύει κι εμείς, οι «επιφορτισμένοι» στο να «κλείσουμε τα βιβλία» πεπραγμένων ενός διάσημου πρωθυπουργού, δισεκατομμυριούχου, προκλητικού - γιατί όχι; - καταγράφουμε επικές δηλώσεις που δημιούργησαν πρωτοσέλιδα και προκάλεσαν καλπασμό αντιδράσεων 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που πέθανε σε ηλικία 86 ετών, σημάδεψε την πολιτική του καριέρα με αξιομνημόνευτα αστεία, αλλά και αυθάδειες δηλώσεις, που άφησαν στιφή γεύση και προκάλεσαν αμήχανες αντιδράσεις. Για πάμε σιγά σιγά…

1. Βολές στους Μουσουλμάνους

Τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σάλο στον μουσουλμανικό κόσμο δηλώνοντας ότι η Δύση «πρέπει να γνωρίζει την ανωτερότητα του πολιτισμού [της]». Σύμφωνα με τον ίδιο: «…η Δύση παρουσίασε ένα σύστημα αξιών, που έφερε ευημερία στις χώρες που το υιοθέτησαν και που εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκείας... Αυτός ο σεβασμός σίγουρα δεν υπάρχει στις ισλαμικές χώρες»!


2. Ο πιο όμορφος πρωθυπουργός

Τον Οκτώβριο του 2002, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Δανό Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο παλάτι Chigi, ο Μπερλουσκόνι είπε: «Ο Ράσμουσεν είναι ο πιο όμορφος πρωθυπουργός στην Ευρώπη» και αρπάζει την ευκαιρία για να αναφερθεί στις συζυγικές του υποθέσεις: «Σκέφτομαι να τον συστήσω στη γυναίκα μου γιατί είναι πιο όμορφος και από τον Κατσιάρι. Με όλες τις φήμες που κυκλοφορούν… ». Φήμες κυκλοφορούσαν τότε για - υποτιθέμενη - σχέση μεταξύ της Βερόνικα Μπερλουσκόνι και του αριστερού φιλόσοφου Μάσιμο Κατσιάρι, πρώην δημάρχου της Βενετίας. «Θα σου εξηγήσω αργότερα», έσκυψε και είπε στον Δανό ομόλογό του.

3. Πιο ίσος από τους άλλους...

Τον Ιούνιο του 2003, κατά τη διάρκεια εμφάνισης σε δικαστήριο κατηγορούμενος για διαφθοράς στο Μιλάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θυμήθηκε ένα διάσημο απόφθεγμα από τη Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ: «Ένας πολίτης είναι ίσος με κάποιον άλλον (απέναντι στο νόμο), αλλά κάποιος είναι ίσως λίγο περισσότερο ίσος από τους άλλους, δεδομένου ότι το 50% των Ιταλών του έχουν εμπιστευτεί την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας», είπε αναφερόμενος στον εαυτό του!

4. Σε ρόλο για στρατόπεδο συγκέντρωσης!
 Τον Ιούλιο του 2003, κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στράφηκε προς τον ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς, μελλοντικό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Κύριε Σουλτς, ξέρω ότι υπάρχει ένας άνδρας στην Ιταλία που ετοιμάζει μια ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης· θα ήθελα να σας προτείνω για τον ρόλο του Κάπο· θα ήσουν τέλειος», είπε ειρωνικά. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Κάπο ήταν κρατούμενος με το προνόμιο να επιβλέπει ομάδες εργασίας κρατουμένων.


5. Ακίνδυνος ο Μουσολίνι

Τον Σεπτέμβριο του 2004, δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό Spectator: «Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν. Ο Μουσολίνι έστειλε ανθρώπους σε διακοπές στην ιταλική ύπαιθρο (εσωτερική εξορία)». Επίσης, δεν δίστασε να απαντήσει «ναι» στο ερώτημα αν θεωρούσε ότι ο φασίστας ιταλός δικτάτορας ήταν «ακίνδυνος»!

6. Ένας ακαταμάχητος playboy

Τον Ιούνιο του 2005, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε τη γοητεία του για να πείσει την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν να παραιτηθεί από την αξίωση της χώρας της να φιλοξενήσει τη νέα Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων: «Έπρεπε να χρησιμοποιήσω όλες τις τακτικές ενός playboy, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό», είπε. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο φινλανδός πρέσβης αντέδρασε διαψεύδοντας αυτή την εκδοχή των γεγονότων.


7. Μαύρισε τον Ομπάμα...

Τον Νοέμβριο του 2008, μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο περιέγραψε ως «…όμορφο, νέο και μαυρισμένο»…

8. Τι άλλο θέλουν;

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σεισμοπαθείς τον Απρίλιο του 2009, στην κεντρική περιοχή του Abruzzo, βλέποντας τις σκηνές που είχαν στηθεί για να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους, είπε: «Έχουν ιατρική περίθαλψη, φαγητό και σκηνές, είναι κάτι σαν ένα σαββατοκύριακο στην κατασκήνωση»! Τι άλλο να ήθελαν;

9. Ανέκδοτο με Εβραίους...

Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού καταδίκασε τον Ιανουάριο του 2010 ένα άνοστο αστείο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για έναν Εβραίο που ζήτησε από τους συμπολίτες του Εβραίους να κρυφτούν στο υπόγειό του για να γλιτώσουν από τους Ναζί, χωρίς να τους πει ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε. Η «L'Osservatore romano», η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, χαρακτήρισε «αξιοθρήνητα» τα αστεία του επικεφαλής της κυβέρνησης, τα οποία «προσβάλλουν αδιακρίτως τα αισθήματα των πιστών και τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Το άστοχο αστείο συγκλόνισε και την εβραϊκή κοινότητα.

10. Όχι και γκέι...
 Σε μια συνάντηση σε μια έκθεση βιομηχανίας μοτοσικλετών στο Μιλάνο τον Νοέμβριο του 2010, είπε με τη συνηθισμένη του - δήθεν - αφέλεια: «Όπως πάντα, δουλεύω ασταμάτητα και είναι καλύτερα να μου αρέσουν τα νεαρά όμορφα κορίτσια παρά να είμαι γκέι».

 Τι να πεις;
11. Όχι που θα του γλύτωνε

Τον Φεβρουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής φωτογραφίας που τραβήχτηκε σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Ισπανία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σήκωσε δύο δάχτυλα πίσω από το κεφάλι του Χοσέ Πικέ, τότε υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, κάνοντας μια παραδοσιακή λατινική (απρεπή) χειρονομία.

12. Λεωφορείο με πόρνες

Για να ανεβάσει το ηθικό των παικτών της ομάδας του, πριν από έναν αγώνα το 2022, ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στους παίκτες της Μόντσα ότι θα έφερνε « ένα λεωφορείο με πόρνες στα αποδυτήρια» αν κατάφερναν να νικήσουν έναν κορυφαίο αντίπαλο της Serie A.

13. Εγώ σου τη βρήκα, Νικολά...

Τον Φεβρουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια μιας γαλλοϊταλικής συνόδου κορυφής στη Ρώμη, ο Μπερλουσκόνι είχε ψιθυρίσει στον Νικολά Σαρκοζί, με μικρόφωνα: «Φίλε εγώ σου έδωσα τη γυναίκα σου», αναφερόμενος στην ιταλικής καταγωγής Κάρλα Μπρούνι.

14. Πάντα «αδέρφια»

Παρά την καταδίκη της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στάθηκε αποφασιστικά δίπλα στον «παλιό φίλο» του, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας τον Οκτώβριο του 2022: «Στα γενέθλιά μου, ο Πούτιν μου έστειλε 20 μπουκάλια βότκα και ένα πολύ ωραίο γράμμα. Του απάντησα με μπουκάλια Lambrusco και ένα εξίσου θερμό γράμμα».

Και ο Μπερλουσκόνι έφυγε και η σκόνη που άφησε πίσω του κάποτε - πολύ σύντομα - θα καθίσει και τότε θα παραδοθεί στην κρίση της Ιστορίας. «Δεν επέλεξα την πολιτική, μου την Επέβαλε η ιστορία», είχε πει κάποτε ο Καβαλιέρε και τώρα ήρθε η ώρα να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του…

ethnos.