Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ποιος θα ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του

12-06-23 | Κόσμος

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών, δεν υπέδειξε ποτέ δημοσίως ποιος πρέπει να ηγηθεί της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του.

 Το μέλλον των επιχειρηματικών του συμφερόντων πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πώς θα επιλέξει να διανείμει το 61% του μεριδίου του στην οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών Fininvest μεταξύ των πέντε παιδιών του από δύο γάμους. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η μεγάλη του κόρη Μαρίνα.

 Οι μεγαλύτεροι κληρονόμοι
Η μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, η Μαρίνα (γεννημένη τον Αύγουστο του 1966) και ο Πιερ Σίλβιο (Απρίλιος 1969) συμμετείχαν άμεσα στη διαχείριση των εταιρειών του Μπερλουσκόνι από τότε που ο πατέρας τους έκανε την είσοδό του στην ιταλική πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Μαρίνα, η οποία προεδρεύει της Fininvest, επιβλέπει την εκδοτική εταιρεία Mondadori, ενώ ο Πιέρ Σίλβιο ήταν υπεύθυνος για την τηλεοπτική επιχείρηση, η οποία ήταν από καιρό το στολίδι στο στέμμα της οικογένειας.

Τρία μικρότερα παιδιά
Η Μπάρμπαρα (Ιούλιος 1984), η Ελεονόρα (Μάιος 1986) και ο Λουίτζι (Σεπτέμβριος 1988), τα παιδιά που απέκτησε ο Μπερλουσκόνι με τη δεύτερη σύζυγό του, δεν είχαν κανέναν τόσο υψηλού προφίλ εκτελεστικό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων του πατέρα τους.

Ο Λουίτζι ανέλαβε το καθήκον να εκπροσωπήσει την οικογένειά του στη Fininvest, όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, στο περιθώριο άλλων ασχολιών του στα οικονομικά και τη διαχείριση περιουσίας.

 Ο Σίλβιο ως συγκολλητική ουσία
Άτομα κοντά στην οικογένεια περιέγραψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως τη «συγκολλητική ουσία» που κράτησε τα παιδιά του ενωμένα, παρά το ηλικιακό τους εύρος και τις διαφορετικές συμπεριφορές και φιλοδοξίες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να διατηρηθεί η οικογενειακή ενότητα μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον της τηλεοπτικής επιχείρησης πάνω στην οποία ο Μπερλουσκόνι έχτισε την περιουσία του.

 Τα τελευταία χρόνια η Fininvest ρευστοποίησε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούσε ότι δεν ήταν πλέον στρατηγικά, από την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο AC Milan έως μερίδια στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Molmed και την ιταλική εμπορική τράπεζα Mediobanca.

topontiki.gr