BioNTech: Ξεκινά η πρώτη δίκη για υποτιθέμενες παρενέργειες

11-06-23 | Κόσμος

Στην πρώτη από τις δυνητικά εκατοντάδες δίκες που αντιμετωπίζει στη Γερμανία, η BioNTech θα κληθεί τη Δευτέρα να απαντήσει στον ισχυρισμό μιας γυναίκας ότι εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19.

 Η ενάγουσα, της οποίας τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν βάσει της νομοθεσίας για την ιδιωτικότητα, υποστηρίζει ότι το εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας τής προκάλεσε πόνους στον κορμό, πρήξιμο στα άκρα, κόπωση και διαταραχές του ύπνου.

 Η γυναίκα ζητά τουλάχιστον αποζημίωση τουλάχιστον 150.000 ευρώ για τις φερόμενες βλάβες στην υγεία της, καθώς και αποζημίωση αδιευκρίνιστου ύψους για υλική ζημιά.

Δικηγόρος της είναι ο Τομπίας Ούλμπριχ της εταιρείας Rogert & Ulbrich, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι θα αμφισβητήσει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών και γερμανικών ρυθμιστικών αρχών ότι το εμβόλιο της BioNTech έχει θετικό προφίλ ρίσκου-οφέλους.

Η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι παρασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων οφείλουν να πληρώνουν αποζημιώσεις για παρενέργειες μόνο εφόσον η «ιατρική επιστήμη» δείχνει ότι τα προϊόντα τους προκαλούν βλάβες δυσανάλογες σε σχέση με το όφελος, ή εάν οι πληροφορίες στο φυλλάδιο του προϊόντος είναι εσφαλμένες.