Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: Το θετικό κλίμα με την Ελλάδα θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές

30-03-23 | Κόσμος

Στο θετικό κλίμα που υπάρχει, πλέον, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναφέρεται το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας διεξήχθη υπό την προεδρία του Ερντογάν, και σε αυτήν συζητήθηκαν τα μέτρα μετά τους φονικούς σεισμούς, η διεξαγωγή των εκλογών, καθώς και περιφερειακά θέματα.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης του υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση των θεμάτων που συζητήθηκαν, που αναφέρεται και στις σχέσεις με την Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει: «Η συνέχιση του πρόσφατου θετικού κλίματος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή των εκλογών της 14ης Μαΐου, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνέπειες του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των τρομοκρατικών ομάδων του PKΚ σε Συρία και Ιράκ.

Παναγιωτόπουλος: «Eπιθυμία της χώρας μας η μόνιμη αποκλιμάκωση με την Τουρκία»

Aπό την πλευρά του, Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την επερχόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης, ενώ αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον Χουλουσί Ακάρ.

«Προ ημερών στα πλαίσια των ανταλλαγών συλληπητήριων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές. Δεν απέρριψαν αυτή την πρόταση, έπρεπε όμως να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία, ασφαλώς πριν από το Πάσχα και την προεκλογική περίοδο, τη δική μας και την τουρκική. Επιλέξαμε τελικά την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη τις σεισμόπληκτες περιοχές», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Eπιπλέον, ο υπουργός σχολίασε πως είναι δύσκολη στιγμή για την Τουρκία να πάρει τα F-16. «Μπορεί κάποιοι κύκλοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να δίνουν ένα θετικό σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ισχυρές φωνές, όπως αυτή του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή και συμμετοχή στην τελική απόφαση. Υπάρχει δρόμος ακόμα», σημείωσε. 

Στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο της Ελλάδας, τονίζοντας πως εδώ και δύο χρόνια η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των δικών της F-16.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως σημαντικοί παράγοντες είναι η επικοινωνία και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος, δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις. Ο διάλογος δεν είναι για να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή νααμφισβητηθούν εμπράκτως. Ζητάμε απλά να λειτουργούμε όλοι με τους κανόνες».

«Νομίζω είναι απλό αυτό και θεωρώ ότι οφείλουμε να συζητάμε, όχι για να μην καταλήξουμε ποτέ, αλλά γιατί πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η επικοινωνία, η αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και η κατίσχυση της πεποίθησης ότι είμαστε «καταδικασμένοι» να ζήσουμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Καλό θα ήταν να μη ζούμε με όρους αντιπαράθεσης, που φτάνει σε σημείο ακραίας έντασης, αλλά με όρους διευθέτησης και επίλυσης των διαφορών μας», δήλωσε.