Σκορδίλης: Κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

14-02-23 | Κόσμος

Ύστερα από την φοβερή καταστροφή των διπλών σεισμών, έχει αρχίσει έντονη συζήτηση στην Τουρκία για το επίκεντρο του επόμενου σεισμού που πιθανότατα να είναι η Κωνσταντινούπολη.

Κάποιοι σεισμολόγοι στην Τουρκία, μάλιστα, τόνισαν πως είναι σίγουρο ότι θα έρθει ένας μεγάλος σεισμός, δεν μπορούν όμως να προσδιορίσουν το πότε. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε είναι ένα κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μ.Σκορδίλης.

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι υπάρχουν 90 χιλιάδες κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν επειγόντως, αλλά δεν μπορούν να κατεδαφιστούν λόγω των ιδιοκτητών του σπιτιού. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Εξήγησε τη μέθοδο που θα φέρει χίλιους ιδιοκτήτες κτιρίων στο σωστό δρόμo: Να μπουν μεγάλοι σταυροί σε αυτά τα κτίρι, να μην αγοράζονται ή να μην πωλούνται, να μην μπαίνουν ένοικοι και όσοι συνεχίζουν να ζουν σε αυτά θα πρέπει να φοβηθούν ψυχολογικά και να φύγουν από τα κτίρια.