Η ΕΜΑ διαβεβαιώνει ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τις παραλλαγές του ιού που κυριαρχούν στην ΕΕ

17-06-21 | Κόσμος

Προστασία από τα στελέχη του κορωνοϊού που κυριαρχούν στην ΕΕ παρέχουν τα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό.

 Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Νοέλ Γουατιόν, δήλωσε ότι το ζήτημα των παραλλαγών του ιού είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί στενά ο οργανισμός. «Προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη τα οποία κυριαρχούν στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο κ. Γουατιόν.

Παράλληλα, ο Γουατιόν ανέφερε ότι τέσσερα εμβόλια βρίσκονται στη διαδικασία της κυλιόμενη αξιολόγησης. Πρόκειται για τα: Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, ενώ δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.

«Γνωρίζουμε την πιθανότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων στα κράτη-μέλη» επισήμανε ο Mάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της Στρατηγικής εμβολιασμού, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχτεί επιτυχημένη στο παρελθόν.

 «Έχουμε ωστόσο περιορισμένες αποδείξεις όσον αφορά στα εμβόλια του κορονοϊού , αλλά κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν ότι πράγματι ότι η απάντηση μοιάζει να είναι ικανοποιητική» προσέθεσε.

Τέλος ανακινώθηκε ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου για την COVID19, της Moderna, στους νέους ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών. Ο Νοέλ Γουατιόν σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο. Παράλληλα, προσέθεσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω, τον περασμένο Ιανουάριο.