"Βόμβα" Ερντογάν: Συζητήσεις με την Ιταλία για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

20-01-20 | Κόσμος

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ζώνη της Λιβύης προκαλούν προβληματισμό. Και αυτό διότι ο Σουλτάνος βάζει στο κάδρο και την Ιταλία. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης, ενώ προδίκασε ξανά τη στάση της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.

Από αυτό φαίνεται ότι η Ιταλία παίζει σε όλα τα ταμπλό γι αυτό και η σημερινή δήλωση του Τούρκου προέδρου εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Ελληνικές πηγές μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφεραν πως η χώρα μας κατέστησε σαφές ότι θέλει να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη υπό τον ΟΗΕ. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV η ανταποκρίτρια του σταθμού στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο».

Σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ενόχλησή του για τη μη κλήση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος επειδή απουσίαζε από το κείμενο συμπερασμάτων η μη ένταξη της ακύρωσης των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης. Μάλιστα όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open TV οι ελληνικές θέσεις ταυτίζονται περισσότερο με τις γαλλικές.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη συνεδρίαση είπε ότι η Τουρκία πρέπει να υπολογιστεί σε ένα συνολικό σχέδιο. Παράλληλα ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την επιβολή των στοχευμένων μέτρων κατά της Άγκυρας. Σημειώνεται πως ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών της Ε.Ε. εμφανίστηκε θετικός και μάλλον ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην τουρκική πλευρά.  

Εthnos