Ο Στέβο Πεντάροφσκι νέος πρόεδρος στα Σκόπια – Ξεκινούν οι συζητήσεις με την ΕΕ

06-05-19 | Κόσμος

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια Στέβο Πεντάροφσκι, σε δηλώσεις του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έκανε λόγο για ξεκάθαρη νίκη του, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν και σημείωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων και εθνοτικής προέλευσης.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι έλαβε 51, 83% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφάλισε 44,57 %. Τα άκυρα ήταν 3,56% και η συμμετοχή ήταν 46,44%.

Ο Πεντάροφσκι υπογράμμισε ότι ως νέος πρόεδρος θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και σημείωσε ότι με την εξέλιξη αυτή η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα, καθώς διαρρηγνύει τη σχέση της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με το «σκοτεινό» παρελθόν της και έχει κάθε λόγο να ατενίζει με αισιοδοξία το ευρωπαϊκό της μέλλον.

Η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές αυτές εκλογές, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναγνώρισε την ήττα της και ευχαρίστησε όσους την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Η Σιλιάνοφσκα έκρινε παράλληλα ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπως διαμορφώθηκε με τη νίκη του αντιπάλου της Στέβο Πεντάροφσκι, δεν εγγυάται καλύτερο μέλλον για τη χώρα και επανέλαβε την άποψη ότι η κατάσταση απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από την δική του πλευρά ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ισχυρίστηκε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από «σοβαρές παρατυπίες», επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτές στο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και εξέφρασε την άποψη ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα καταρρεύσει.

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων-ΕΕ τον Ιούνιο

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε ο Γιοχάνες Χαν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, την επικράτηση του Στέβο Πεντάροφσκι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία.

«Συγχαρητήρια στον Στέβο Πεντάροφσκι για την εκλογή του [στο αξίωμα] του προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Αδημονώ για τη συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων» με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την «έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο», ανέφερε ο Χαν μέσω Twitter.

«Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να υπολογίζει στη συνέχιση της υποστήριξης της ΕΕ ως προς την ενταξιακή προοπτική της», πρόσθεσε ο επίτροπος Χαν στις δύο αναρτήσεις του.

Με μουσική και χορό οι πανηγυρισμοί για τη νίκη

Στην οδό Bihacka 8, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος SDSM, η ατμόσφαιρα ανέδιδε από νωρίς αισιοδοξία. Στελέχη του κόμματος άρχισαν να καταφτάνουν με το κλείσιμο της κάλπης. Λίγο αργότερα, κατά την ανακοίνωση των πρώτων νικητήριων αποτελεσμάτων από τον εκπρόσωπο Τύπου του SDSM, Κόστα Κοσταντίνοφ, τα… μπλουζ που ακούγονταν νωρίτερα από τα μεγάφωνα έδιναν τη θέση τους στο νταούλι και τον ζουρνά, με υποστηρικτές του Στέβο Πεντάροφσκι να στήνουν χορό στον προαύλιο χώρο, κρατώντας σημαίες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έξω από τα γραφεία, όπως και στην αίθουσα Τύπου -την ίδια όπου σχεδόν δυο χρόνια πριν, ο Ζόραν Ζάεφ με εμφανή τα σημάδια από τα πρωτοφανή επεισόδια βίας που είχαν προηγηθεί στη Βουλή έκανε δηλώσεις για όσα είχαν προηγηθεί- πληθώρα δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, εγχώριων και διεθνών, ανέμεναν από νωρίς τις δηλώσεις του Στέβο Πεντάροφσκι, με την πλειονότητα να τον θεωρεί βέβαιο νικητή.

Στελέχη του επιτελείου του Πεντάροφσκι εμφανίζονταν τις στιγμές εκείνες συγκρατημένα αισιόδοξα, στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μέσα κι έξω από τα γραφεία, μη θέλοντας να προδικάσουν το αποτέλεσμα και σεβόμενα, όπως τόνιζαν, τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. Ωστόσο, με τα πρώτα αποτελέσματα να καταφτάνουν, δείχνοντας το καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου των SDSM και DUI έναντι της υποψήφιας του VMRO-DPNNE, τη συγκρατημένη αισιοδοξία αντικατέστησαν τα πλατιά χαμόγελα και ο ενθουσιασμός, με κάποιους από τους υποστηρικτές να ξεσπούν σε ιαχές επευφημίας για τον Πεντάροφσκι. Όταν έφτασε στα γραφεία του κόμματος για να κάνει δηλώσεις επικράτησε το αδιαχώρητο.

Η κάλπη και ο… Πάπας

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το βλέμμα πολλών στραμμένο όχι στην κάλπη, αλλά στην επίσκεψη του Ποντίφικα, αύριο (Τρίτη 7/5): εκτός από κάποιες αφίσες με τα πρόσωπα του Στέβο Πεντάροφσκι και της Σιλιάνα Γκορντάνοφσκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να υπενθυμίζουν πως είχε σημάνει ξανά η ώρα της κάλπης, τίποτα δεν παρέπεμπε σε εκλογική ημέρα.

Μεσημέρι Κυριακής, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, εργάτες με ανασκουμπωμένα τα μανίκια, παρά το ψιλόβροχο, έδιναν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμη η σκηνή απ’ όπου θα λειτουργήσει ο Πάπας, χοροστατώντας σε δημόσια θεία λειτουργία, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου το ποσοστό των καθολικών είναι πολύ χαμηλό, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της περιοχής και όχι μόνο.

Όπως η 44χρονη Γκορντάνα, που ήρθε στα Σκόπια από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, προκειμένου «να νιώσω την ευλογία του», όπως χαρακτηριστικά είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ή ο νεαρός Στέβο – συνονόματος του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας – που ταξίδεψε από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στα Σκόπια για να δει από κοντά τον Πάπα. Βέβαια, το πόσο κοντά θα μπορέσει να φτάσει κανείς στον Ποντίφικα τη μέρα εκείνη είναι μάλλον… γρίφος για δυνατούς λύτες, αφού τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δώσει οδηγίες στους πολίτες για το πώς πρέπει να κινηθούν την Τρίτη. Το κέντρο των Σκοπίων θα μοιάζει απροσπέλαστο. Το ίδιο και η πλατεία, όπου λευκά κάγκελα εν είδει λαβυρίνθου έχουν στηθεί σε όλο της το μήκος δίνοντας την εντύπωση ενός ασφυκτικά περίκλειστου χώρου…

Σε κάθε περίπτωση, τα Σκόπια φοράνε τα «καλά» τους για να υποδεχθούν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι προσόψεις μισοτελειωμένων κτιρίων στα πλαϊνά της εξέδρας έχουν καλυφθεί με μακριά λευκά πανιά, γίνονται παρεμβάσεις τύπου… λίφτινγκ στα σιντριβάνια – απομεινάρια του μεγαλομανούς «Σχεδίου 2014» του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι – ενώ συνεργεία αλλάζουν τις καμένες λάμπες γύρω από την πλατεία, που πρέπει, όπως έλεγε καταστηματάρχης της περιοχής, να λάμπει εκείνη τη μέρα…

ελεύθερος τύπος