Κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία: Χαστούκι για τη Μέρκελ. Βαριά ήττα CSU και SPD

14-10-18 | Κόσμος

Απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις σημερινές εκλογές στην Βαυαρία, όπου, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η Χριστιανοκοινωνική Ενωση επί δεκαετίες είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία, με τα ποσοστά της να μην έχουν υποχωρήσει ως τώρα κάτω του 40%, σε ένα κρατίδιο που επηρεάστηκε πολύ από την πολιτική ανοικτών θυρών που υιοθέτησε η καγκελάριος Μέρκελ το 2015 απέναντι στους μετανάστες.

Ακολουθούν οι εκλογές στην Εσση, προπύργιο του CDU της Αγγελα Μέρκελ τις τελευταίες δυο δεκαετίες, που αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμη κρίσιμο τεστ για τον κυβρερνητικό συνασπισμό. Επισημαίνεται ότι το CDU δημοσκοπικά βρίσκεται στο 28%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκλογές.