Λουτρό αίματος στη Μόσχα από γυναίκες καμικάζι

29-03-10 | Κόσμος

Λουτρό αίματος στη Μόσχα, από δύο ισχυρές εκρήξεις σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό, που σκόρπισαν τον θάνατο σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους.

Πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που διαπράχθηκαν από γυναίκες, τις γνωστές ως «μαύρες χήρες», μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, όπως δήλωσε ο αρχηγός των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας (FSB).

Εγκέφαλος των επιθέσεων θεωρείται ο ηγέτης της τσετσενικής αντάρτικης οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου» Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

«Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους», είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ισλαμική ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στον πολυσύχναστο σταθμό του Μετρό Lubyanka, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, στις 7:56 (τοπική ώρα). Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στο δεύτερο βαγόνι συρμού και εξερράγη την ώρα άφιξής του στον σταθμό.

Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του  Μετρό
Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του Μετρό

Για το λόγο αυτό οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τη σχέση των δυο εκρήξεων με την «τρομοκρατία», όπως δήλωσαν στελέχη της εισαγγελίας στη ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, οι αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι πίσω από τα χτυπήματα κρύβονται Τσετσένοι αντάρτες.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό και έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Από τη μεριά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους των δύο επιθέσεων.

Σε μικρή απόσταση από τον σταθμό, όπου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη, βρίσκεται το αρχηγείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας ή FSB, του διαδόχου σχήματος της KGB της σοβιετικής εποχής.

Τονίζεται δε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα πρωινής αιχμής. Με το Μετρό της Μόσχας μετακινούνται καθημερινά σχεδον 10 εκατομμύρια επιβάτες.

Οι σημερινές εκρήξεις γίνονται λίγους μήνες μετά τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον εκτροχιασμό πολλών βαγονιών του Nevski Express, στη διαδρομή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 30 ανθρώπων. Τον Φεβρουάριο του 2004 τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση σε συρμό του Μετρό στο σταθμό Paveletskaya της Μόσχας.