Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι φτηνά τα τρόφιμα και σε ποιες ακριβά

29-01-17 | Κόσμος

Έρευνα της Eurostat, που εξέτασε τις τιμές 440 όμοιων προϊόντων (τροφίμων, αναψυκτικών και καπνικών) για το έτος 2015 κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Στην Ελβετία οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη,  ενώ οι χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα εντοπίζονται στην ΠΓΔΜ και την Πολωνία.

Η έρευνα δεν διεξήχθη μόνο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συμπεριέλαβε και χώρες υπό ένταξη.

Από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προκύπτει ότι το αλκοόλ είναι 75% ακριβότερο στην Ιρλανδία απ’ ότι στον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η αγορά αλκοόλ στη Βουλγαρία είναι οικονομικότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 36%.

Τα ακριβότερα τσιγάρα στην Ευρώπη πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστό αυξημένο κατά 119% από το μέσο όρο, ενώ τα φτηνότερα τσιγάρα μπορεί κανείς να τα αγοράσει στη Βουλγαρία.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πιο ακριβές τιμές ψωμιού, κρέατος, ψαριού και δημητριακών τις έχει η Δανία, ενώ η Κύπρος είναι η πιο ακριβή από όλες τις χώρες σε γάλα, τυρί και αυγά.

Ανάμεσα στις 38 χώρες, η Ρουμανία έχει τις πιο οικονομικές τιμές σε ψωμί και δημητριακά, η Αλβανία το πιο φτηνό κρέας, η ΠΓΔΜ τα πιο φτηνά ψάρια, ενώ η Πολωνία είναι πρώτη στις πιο φτηνές τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.