Νέο μακελειό στην Τουρκία: Έκρηξη βόμβας σκόρπισε τον θάνατο στην Πόλη

07-06-16 | Κόσμος

Έντεκα νεκροί και 36 τραυματίες, είναι σύμφωνα με τον Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, ο τραγικός απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε λεωφορείο της τουρκικής αστυνομίας στο κέντρο της Πόλης, κοντά στην Αγιά Σοφιά. Απο τα θύματα, οι επτά είναι αστυνομικοί και οι τέσσερις πολίτες. Από τους τραυματίες, οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάτασταση.

Τεράστιο είναι και το μέγεθος της καταστροφής από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σε λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς, στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως φαίνεται και στις πρώτες εικόνες αμέσως μετά την έκρηξη, σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν σε όλη την γύρω περιοχή.

Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες μετέβη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στους τραυματίες της επίθεσης στο Μπεγιαζίτ της Κωνσταντινούπολης, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και ανακοίνωσε ότι η υπόθεση ερευνάται από τους εισαγγελείς.

«Το λέω ανοιχτά... ο στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν είναι ο πολίτης, ο στρατιώτης, ο αστυνομικός. Είναι ο άνθρωπος. Η τρομοκρατία στρέφεται εναντίον όλων μας. Και κανένας δεν μπορεί να το συγχωρέσει. Η ψυχή μας κλαίει αίμα αλλά για όλα υπάρχει ένα κόστος. Εύχομαι συλληπητήρια στο έθνος μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η μεταφορά της τρομοκρατίας στις μεγάλες πόλεις δεν είναι κάτι καινούριο και ότι πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι. ‘Δεν θα πτοηθούμε, ούτε θα κουραστούμε στον αγώνα μας ενάντι στην τρομοκρατία», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

- Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται τελικά σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ενημέρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο με τους τραυματίες. Οι υπόλοιποι θα πάρουν εξιτήριο σύντομα.

- Το βρετανικό Φόρειν Όφις ανανέωσε την ταξιδιωτική του οδηγία για την Τουρκία, καλώντας τους Βρετανούς πολίτες και τουρίστες που βρίσκονται στην περιοχή να συμμορφώνονται με τις ανακοινώσεις ασφαλείας των τουρκικών αρχών.

Η περιοχή Μπεγιατίζ έχει αποκλειστεί και στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, που πυροδοτήθηκε με μηχανισμό εξ αποστάσεως, (το οποίο ήταν παρκαρισμένο κοντά σε πανεπιστήμιο), τη στιγμή που πέρασε από εκεί λεωφορείο με αστυνομικούς, που κατευθυνόταν σε Τμήμα λίγα μέτρα πιο κάτω.

Της έκρηξης ακολούθησαν πυροβολισμοί, από αστυνομικούς στον αέρα.

Η περιοχή στην οποία έγινε η έκρηξη είναι τουριστική.

Στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά ασθενοφόρα. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια ενός παρακείμενου λυκείου και αρκετών καταστημάτων ενώ ζημιές υπέστησαν και αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας. Το τραμ που διασχίζει την περιοχή έχει σταματήσει τα δρομολόγιά του.

Επίσης, συναγερμός έχει σημάνει σε όλα τα μετρό της Πόλης και η αστυνομία προβαίνει σε κλείσιμο πολλών πολυσύχναστων στάσεων, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο πανικό και ταλαιπωρία στους πολίτες.

O Toύρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Αρχικά δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, όμως η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τους Κούρδους όσο και με τους τζιχαντιστές.

Η αστυνομία, όπως συνηθίζει, απαγορεύει τη μετάδοση πληροφοριών, για λόγους ασφαλείας.

Όπως φαίνεται, το λεωφορείο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και έχει μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα σιδερικών.

FLAŞ | Vezneciler'de bombalı saldırıdan hemen sonrası çekilen görüntüler! https://t.co/t8mdGc2Y3p pic.twitter.com/RmeGIfxreY

— Posta Gazetesi (@postacomtr) 7 Ιουνίου 2016

Istanbul'da yine muhteşem bi sabah pic.twitter.com/Am6x6stnBJ

— KΞмλŁ K. (@KurtogluKemal) 7 Ιουνίου 2016

Explosion in Istanbul district near bus stop, some wounded – media #news pic.twitter.com/2ygSQneFV9

— Live News Channel (@LiveChannelNews) 7 Ιουνίου 2016

 

#Vezneciler #beyazıt patlama son dakika @KucukkayaIsmail @ntv pic.twitter.com/nYRve2hcqy

— Engin ÖZER (@enginozer_tr) 7 Ιουνίου 2016