Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά

29-11-15 | Κόσμος

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με θέμα την προσφυγική κρίση.

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Τα παζάρια Ευρώπης - Τουρκίας για να έρθει συμφωνία

Τι είπαν στην συνέντευξη τύπου

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Κομισιόν και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Αγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά «κλειδί» για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε την Κυριακή, είπε ο Πολωνός πολιτικός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια «ιστορική ημέρα» και «ιστορική διαπραγμάτευση», μεταξύ των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαβουλεύσεις.

Ο  ίδιος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στις14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17, είπε ο, και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, τόνισε πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την ΕΕ ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Ως προς την ευρωπαϊκή βοήθεια, είπε πως τα 3 δισ. ευρώ δεν θα τα λάβει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι σταθήκαμε και στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Αθήνα: Πέρασαν οι ελληνικές θέσεις στο κείμενο συμπερασμάτων

Όπως αναφέρει η realnews, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε σχέση με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε στο θέμα του προσφυγικού:

1. Να δεσμευτεί η Τουρκία ότι θα καταπολεμήσει τα κυκλώματα διακίνησης

2. Να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής

3. Να υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης της Αγκυρας, για τις επιστροφές προσφυγών προς χώρες προέλευσης

4. Να υπάρχουν κριτήρια για τη μετρήσιμη καταγραφή της ανακοπής της ροής των προσφύγων

5. Να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της βίζα

6. Η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής όλων των παραπάνω

Επίσης, θα ενεργοποιηθούν οι Ομάδες Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, (καθώς οι ελληνικές αρχές είναι οι καταλληλότερες για να καταγράψουν να έχουν συλληφθεί π.χ. οι διακινητές που έχει καταγγελθεί).

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα τάχθηκε και σήμερα κατά της ονομαστικής αναφοράς σε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας.

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους

Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου.

«Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: 3 δισ. στην Αγκυρα για το προσφυγικό

Η καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε, μετά τη λήξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ότι η ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στη γειτονική χώρα ως αντάλλαγμα για βοήθεια στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Κομισιόν θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.

Η ίδια επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.

Ολάντ: Οι εκταμιεύσεις προς την Τουρκία θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα λάβει

Από τα μέτρα που θα λάβει για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαρτηθούν οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα γίνουν από την Ε.Ε, προς  την Τουρκία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ολάντ, αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ανέφερε ότι η το βασικό ζητούμενη της συνόδου ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση.