Οι άνθρωποι που δεν υπάρχουν για το κράτος

17-09-11 | Κόσμος

Κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στον σύγχρονο πολιτισμό και να ζήσουν απλά. Τον δρόμο αυτό ακολουθούν ο Μέισον και η Ορφα Λι, που ζουν σε δάσος των Απαλλαχίων oρέων στις ΗΠΑ, σε συνθήκες ημι-αυτάρκειας.

Το σπίτι τους είναι φτιαγμένο από ξύλο, ενώ μέσα σε αυτό δεν έχουν καμία ηλεκτρική συσκευή. Μοναδική «πολυτέλεια» ένα ψυγείο που λειτουργεί με αέριο. Τα απαραίτητα τα εξασφαλίζουν καλλιεργώντας τη γη και κυνηγώντας. Τα ρούχα τους τα ράβουν μόνοι τους, ενώ μόνοι τους φτιάχνουν ακόμη και το σαπούνι που χρησιμοποιούν.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το ζευγάρι δεν υπάρχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το αμερικανικό κράτος. Πώς είναι αυτό εφικτό; Δεν έχουν ούτε τηλέφωνο, ούτε είναι γραμμένοι σε μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ούτε λόγος για τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Μέισον και η Ορφα Λι είναι «ghosts», δηλαδή φαντάσματα, όπως αποκαλούν στις ΗΠΑ όσους ζουν ακολουθώντας τον τρόπο ζωής των πρωτόγονων ανθρώπων και αρνούμενοι να υπαχθούν σε οποιοδήποτε κοινωνικό σχήμα.

Στην περίπτωση του Μέισον όμως μέτρησε πολύ και η καταγωγή. Από μικρός έμαθε να σέβεται και να αγαπά τη φύση στο πλευρό της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του, η οποία είχε αίμα από τη φυλή των Ινδιάνων Τσερόκι.

Ο ηλικιωμένος άνδρας ήθελε και τα δικά του παιδιά να ακολουθήσουν τον ίδιο τρόπο ζωής, όμως αυτά δεν κατάφεραν να αντισταθούν στις «σειρήνες» του σύγχρονου κόσμου.

Ο Μέισον προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή την απογοήτευση μεταδίδοντας τις γνώσεις του στον γιο των γειτόνων του, τον Ντάστιν. Εκτός από τις μεθόδους κυνηγιού και καλλιέργειας, ο Μέισον προσπαθεί να του μεταδώσει αξίες.

Οι βασικότερες; Να ξέρει να κάνει υπομονή και να γυρίζει την πλάτη στην πλεονεξία! Αυτοί είναι οι βασικοοί κανόνες της ζωής των «ghosts» που όσο οδηγείται προς κατάρρευση ο σύγχρονος αμερικανικός τρόπος ζωής, τόσο δικαιώνονται.

«Πολλοί άνθρωποι ελκύονται από την επιστροφή στη φύση, αλλά δεν τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα» λέει ο Μέισον μιλώντας στο περιοδικό «Paris Match» και προσθέτει: «Γι’ αυτό τον λόγο έχουν γεμίσει τα γραφεία των ψυχολόγων και όλοι παίρνουν ψυχοφάρμακα».

Αυτά είναι προβλήματα που οι «ghosts» δεν έχουν αφού το σύνθημά τους είναι «Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου και κοιμήσου ήρεμα».