Κύκλωμα με δημόσιους υπαλλήλους σε ΕΦΚΑ, ΔΟΥ, νοσοκομεία - Μπίζνες με μετανάστες και ακίνητα

13-04-24 | Κοινωνία

Ακόμα και «παραγγελίες» μέσα από τη φυλακή για την έκδοση αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς δεχόταν το μεγάλο κύκλωμα που «ξηλώθηκε» από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, με τη σύλληψη ιδιωτών αλλά και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων προέκυψε ότι βασικό μέλος του κυκλώματος που παρουσιαζόταν ως δικηγόρος είχε επεκτείνει -κατ’ εντολή της αρχηγού- την εγκληματική δραστηριότητα και μέσα σε φυλακές της χώρας, λαμβάνοντας «παραγγελίες» για την έκδοση αδειών διαμονής ακόμα και από καταδικασμένους για αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ είχαν «στρατολογηθεί» δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων υπάλληλος που υπηρετεί σε εφορία περιοχής της δυτικής Αττικής, προϊστάμενος ΕΦΚΑ σε περιοχή της Βοιωτίας και ιατρός- καρδιολόγος που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο της δυτικής Αττικής.

Μάλιστα, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν στη δικογραφία ότι «χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, η εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορούσε να προσφέρει τις ‘υπηρεσίες’ της στους παράτυπους αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να αποκτήσουν επ’ ονόματί τους Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Μ.Α. και κλειδάριθμους της Α.Α.Δ.Ε.».

Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Αναλυτικά οι «ταρίφες» του κυκλώματος:

 Η αρχηγός

Αρχηγός φέρεται 66χρονη γυναίκα που παρουσιαζόταν ως λογίστρια και έκανε ηλεκτρονικές αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής για λογαριασμό αλλοδαπών, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι αυτές θα απορρίπτονταν καθώς οι αλλοδαποί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας διαμονής ή ακόμα και δεν είχαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η 66χρονη χρησιμοποιούσε ως έδρα της κατάστημα-φωτοτυπικό κέντρο στη δυτική Αττική, όπως και ένα γραφείο στον Πειραιά που ανήκει σε εταιρία με δραστηριότητα «υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών».

Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης δήλωνε ως στοιχεία επικοινωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις και email που αντιστοιχούσαν σε αυτή ή σε άλλα μέλη της οργάνωσης, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό, να μην διαπιστώσουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί ότι η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Επέλεγε κατηγορίες άδειας διαμονής, όπως για «Ανθρωπιστικούς λόγους» ή «Εξαρτημένη εργασία», για τις οποίες δεν απαιτούνταν η καταβολή παραβόλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, συμπλήρωνε η ίδια ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, ότι απασχολεί ως εργαζόμενους τους αλλοδαπούς, με σκοπό να τις καταθέσει ως δικαιολογητικά στην αντίστοιχη κατηγορία άδειας και να καταφέρει να βεβαιωθεί σε δημόσιο έγγραφο αναληθές περιστατικό.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του συστήματος χορήγησης αδειών διαμονής που παρείχε μέχρι την 25-9-2023, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατέθετε τις αιτήσεις των αλλοδαπών δίχως να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων, οι αιτήσεις περιείχαν μόνο την πρώτη σελίδα του διαβατηρίου του αιτούντος αλλοδαπού ή ακόμα και κενές σελίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομία, οι εμπλεκόμενοι είχαν διακριτούς ρόλους:

Πηγή: ieidiseis.gr