Συγκλονίζει ο πατέρας του 7χρονου που πέθανε από στρεπτόκοκκο: Δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε

12-06-23 | Κοινωνία

Βάσει των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ο θάνατος του ανήλικου παιδιού φαίνεται να προήλθε από στρεπτόκοκκο.

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για τον θάνατο 7χρονου αγοριού από τη Νάουσα, που άφησε το βράδυ της Κυριακής ην τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. 

Ο πατέρας του αγοριού, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι στην αρχή θεώρησαν ότι το παιδί είχε ένα απλό κρυολόγημα.  «Την Παρασκευή το μεσημέρι ξεκίνησε με ελαφρύ πυρετό, του δώσαμε αντιπυρετικά, θεωρήσαμε ότι είναι κάτι απλό. Τα παιδάκια δεν τα πας κατευθείαν με το παραμικρό στο νοσοκομείο. Του δώσαμε αντιπυρετικό, θεωρήσαμε είναι ένα κρύωμα, κάτι».

Όταν το Σάββατο είδαν πως ο πυρετός δεν υποχωρούσε, οι γονείς μετέφεραν το αγοράκι στο νοσοκομείο της Νάουσας για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Λίγο αργότερα επέστρεψαν σπίτι περιμένοντας τα αποτελέσματα, με τα συμπτώματα να δείχνουν αρχικά γαστρεντερίτιδα.

«Όταν ξαναπήγαμε να πάρουμε τα αποτελέσματα, κάναμε εισαγωγή γιατί συνέχιζε τους εμετούς, μην πάθει αφυδάτωση, έτσι προληπτικά».

Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του μικρού παιδιού επιδεινωνόταν όσο περνούσε η ώρα. Αφού έμεινε το Σάββατο στο νοσοκομείο της Νάουσας, το πρωί της Κυριακής οι γιατροί αποφάσισαν τη διακομιδή του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Το παιδί είχε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και την Κυριακή το πρωί άρχισε να μελανιάζει. Είχε πυρετό, ό,τι έχει μία γαστρεντερίτιδα».

Αρχικά, το 7χρονο αγοράκι μεταφέρθηκε στο «Γεννηματάς», όμως λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι γιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που διαθέτει ΜΕΘ Παίδων. Εκεί όμως το παιδάκι έπαθε ανακοπή.

«Ακόμα ακριβώς τι είναι δεν ξέρουμε. Πιθανότατα μας είπανε μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο τα συμπτώματα, αλλά λέει έχει άλλες τόσες λοιμώξεις, ιούς που έχουν τα ίδια συμπτώματα. Περιμένουμε να κάνουμε νεκροψία και θα δούμε».

«Δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Σε μία μέρα ουσιαστικά, γιατί το Σάββατο δεν είχε τίποτα το παιδί, είχε λίγο πυρετό, του δίναμε αντιπυρετικά».

«Στρεπτόκοκκος ήταν. Δεν έδωσαν αντιβίωση. Δεν ξέρουμε τώρα λεπτομέρειες, έχω αυτήν την εντύπωση. Γιατί δεν το κατάλαβαν», ανέφερε με τη σειρά της η θεία του παιδιού.

 Έκτακτες οδηγίες του ΕΟΔΥ  μετά τον θάνατο του αγοριού

Ο έκτος θάνατος από στρεπτόκοκκο τύπου Α το 2023, είναι αυτός που καταγράφηκε σε 7χρονο παιδί από την Ημαθία.  Αυτό γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του τονίζοντας μεταξύ άλλων Οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC.

Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι έκτακτες οδηγίες ΕΟΔΥ

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.