Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα. Έναρξη του εμβολιασμού κατά της Όμικρον 4 και 5

27-09-22 | Κοινωνία

Από την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο θα ανοίξει σήμερα (27.09.2022) το απόγευμα.
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer καλύπτουν και τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα και οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Ενημερώνουμε ότι έχουν παραληφθεί στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer BA 4/5.

Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης θα ανοίξει τις απογευματινές ώρες σήμερα 27/09/2022 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 03/10/2022.

Ανακοινώθηκαν τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν την εβδομάδα αναφοράς από 19 έως 25 Σεπτεμβρίου, από τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 44.775 κρούσματα COVID-19 (4.292 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 24% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 26% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.920.192 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

Αυξάνεται το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, που αποδίδεται στην επικράτηση των υποπαραλλαγών ΒΑ4&5 του κορονοϊού, καθώς η παραλλαγή «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75) δεν ανιχνεύεται ακόμη, δείχνουν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.