Κακοκαιρία Διομήδης: Συστάσεις ΓΓΠΠ προς πολίτες - Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

10-01-22 | Κοινωνία

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία Διομήδης που χτυπάτη χώρα μας δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

Συστάσεις για χιονοπτώσεις και παγετό

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Αν μετακινούνται πεζή:

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Υπενθυμίζεται ότι επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται από τις επόμενες ώρες στη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:  

Προσανατολιζόμαστε πρός έκδοση Δελτίου #Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ θα έχει την ονομασία #ΔΙΟΜΗΔΗΣ (#Diomedes) με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Περισσότερα από @EMY_HNMS pic.twitter.com/ttPss1MLvS

— KolydasΤ (@KolydasT) January 10, 2022

Κατά τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, oι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναμένεται κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 10/01 να ενταθούν. Περισσότερο θα επηρεαστούν η Βόρεια Ελλάδα, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά προοδευτικά θα επεκταθούν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Επισημαίνεται ότι :

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με βήμα τριών ωρών, στους οποίους αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων (μπλε/πράσινες αποχρώσεις) και των χιονοπτώσεων (μωβ αποχρώσεις) κατά το διήμερο Δευτέρα 10/01 -Τρίτη 11/01.