Εμβόλιο - τρίτη δόση: Ανοίγει την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για τους άνω των 18 ετών

02-11-21 | Κοινωνία

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με την τρίτη αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες.

Αυτό ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες, από 18 ετών και άνω, να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, για να προχωρήσει ο κόσμος στην τρίτη δόση, η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή ανακοίνωση, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι «σε αυτήν τη φάση της πανδημίας είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός. Όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας από βαριά νόσηση ή νόσηση που θα οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ».

«Τα στοιχεία είναι αμίληκτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύον πολύ περισσότερο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η καμπάνια του εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, ότι πρέπει να πανε να εμβολιαστούν για την τρίτη δόση, διότι τους θωρακίζει. Προς τούτο μάλιστα ανοίγει την Παρασκευή για τους ενηλίκους από 18 και πάνω και έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο, να μπορουν να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχιε περάσει το εξάμηνο».

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown. «Στη βασική σκέψη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου».

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε και επέκταση της εμβολιαστικής καμπάνιας, καθώς δήλωσε ότι «το 73% σχεδόν των ενηλίκων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού. Συνεπώς, θα επεκτείνουμε όλην την καμπάνια για τον εμβολιασμό με αποστολή επιστολών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται και με διαδραστικό τρόπο από τα ΜΜΕ αλλά και με σποτ τα οποία θα υπάρξουν, που αναφέροντια σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Αντιστοίχως, όμως, κατά την επίταση της πανδημίας σε συνυδασμό με τις καιρικές συνθήκες που αλλάζουν, θα υπάρξει και μία προσαρμογή στα νέα δεδομένα, με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι λειτουργούν 1.300 κλίνες ΜΕΘ, σε προσωπικό και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Το βασικό μας όπλο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο εμβολιασμός αλλά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη.