Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές βράζουν στην Αττική μετά από 2 μήνες lockdown - Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη

07-01-21 | Κοινωνία

Δύο μήνες lockdown συμπληρώνει σήμερα η χώρα, με την κατάσταση στην Αττική να εμπνέει εκ νέου ανησυχία. Οι αριθμοί του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα υψηλοί στο Λεκανοπέδιο όπου σήμερα εντοπίστηκαν 187 κρούσματα από τα 510 που κατέγραψε η χώρα συνολικά.

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών παρουσίασε 60 κρούσματα, ενώ οι ειδικοί -σύμφωνα με το Mega- κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την επιδημιολογική κατάσταση στο Περιστέρι. Σημειώνεται ότι στον Δυτικό Τομέα Αθηνών βρέθηκαν σήμερα 29 κρούσματα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης από τον ΕΟΔΥ, σχεδόν το ένα τρίτο από τα 187 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στον Κεντρικό Τομέα. Συγκεκριμένα, ήταν 60 στον αριθμό.

Επίσης, στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 26, στη Δυτική Αττική 24, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 29, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 4, στον Νότιο Τομέα 18 και στον Πειραιά 26. 

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, 65 μολύνσεις και στη Λάρισα 31.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 510 νέα κρούσματα. Από το σύνολο, τα 18 είναι εισαγόμενα και 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι, από τα 492 νέα εγχώρια κρούσματα τα 187 (+2 στην περιφερειακή ενότητα Νήσων) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ τα 65 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία και σε Λάρισα, Έβρο, Πιερία και Σέρρες.

Αναλυτικά η διασπορά των 510 νέων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Αττική 189

Θεσσαλονίκη 65

Αιτωλοακαρνανία 1

Αργολίδα 26

Αρκαδία 4

Αχαΐα 14

Βοιωτία 12

Γρεβενά 1

Δράμα 2

Έβρος 10

Εύβοια 5

Ηλεία 2

Ημαθία 3

Ηρακλείου 2

Ιωάννινα 3

Καβάλα 1

Κάλυμνος 2

Καρδίτσα 5

Κέρκυρα 1

Κιλκίς 11

Κοζάνη 8

Κορίνθια 7

Λακωνία 1

Λάρισα 31

Λασίθι 8

Λέσβος 10

Μαγνησία 8

Μεσσηνία 3

Ξάνθη 4

Πέλλα 1

Πιερία 12

Ρέθυμνο 1

Ροδόπη 2

Ρόδος 1

Σέρρες 11

Τρίκαλα 5

Φθιώτιδα 9

Φλώρινα 1

Χαλκιδική 5

Χανιά 3

Υπό διερεύνηση 1

 

 

 

 

Μεγάλη πτώση κρουσμάτων παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι λογικό, μιας και χθες ήταν η αργία των Θεοφανίων.

Μεγάλη πτώση κρουσμάτων παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι λογικό, μιας και χθες ήταν η αργία των Θεοφανίων. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι παραμένουν κάτω από 400, ενώ οι θάνατοι σταθεροποιούνται σε αριθμούς κοντά στους 50 ημερησίως.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο αριθμός αυτός δεν είναι ενδεικτικός της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας, αφού σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν την Τετάρτη, όπου ήταν η αργία των Θεοφανίων. Όπως είναι αναμενόμενο, στις αργίες διενεργούνται λιγότερα τεστ, αφού τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Συγκεκριμένα, χθες διενεργήθηκαν μόλις 8.697 τεστ, αριθμός πολύ μικρότερος από τα περίπου 30.000 τεστ που διενεργούνται τις καθημερινές.

Ενδεικτικοί της επιδημιολογικής εικόνας, είναι οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, που δεν επηρεάζονται από αργίες και -αυτός είναι και ο λόγος που- παραμένουν σε σταθερούς, αλλά υψηλούς, αριθμούς.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 510 κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

 

Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Καπραβέλος: Έρχεται σφοδρό τρίτο κύμα - Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα μετά τα Θεοφάνεια

Με τη φράση «δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας» ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού από το οποίο θα θρηνήσουμε πολλά θύματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος ανέφερε: «δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας... Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».

Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε. «έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από μία εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα: 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει, 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω πως ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.