Πληρωμές σήμερα: Αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναδρομικά συνταξιούχων, επίδομα 400€ σε ανέργους

27-11-20 | Κοινωνία

Μια αλληλουχία πέντε διαδοχικών πληρωμών για περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και συνταξιούχους ξεκινάει σήμερα και διαρκεί έως και τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς καταβάλλονται αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επί 800 ευρώ σε εργαζόμενους, αναδρομικά σε συνταξιούχους και έκτακτες ενισχύσεις επί 400 ευρώ σε ανέργους.

1. Αποζημιώσεις εργαζομένων – κλειστές επιχειρήσεις

Την κούρσα των πληρωμών ανοίγουν σήμερα οι πρώτες καταβολές των ενισχύσεων του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης κατά το δεύτερο lockdown. Η αρχή γίνεται από τις ειδικές αποζημιώσεις των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ – δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής – και θα καταβληθούν σήμερα στους λογαριασμούς 277.999 δικαιούχων. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σήμερα, 27/11 εξοφλούνται :

Σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdown ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1η Νοεμβρίου ώστε να λάβουν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ. Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο. Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown μπορούν να δηλώσουν πληττόμενες από 3 έως και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για την περίοδο που όλη η Ελλάδα είχε βαφτεί σε «κόκκινες» και «κίτρινες ζώνες» ώστε οι εργαζόμενοί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά :

Υπενθυμίζεται πως από τις 3 Νοεμβρίου υπήρξαν και κλαδικά lockdown – λουκέτο με κρατική εντολή – όπως αυτό στον κλάδο της εστίασης. Στην περίπτωση που η επιχείρηση ήταν σε πλήρη λειτουργία με όλο το προσωπικό της αρχές Νοέμβρη και δεν δηλώσει αναστολές συμβάσεων για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (3/11 – 6/11) ως πληττόμενη, η ειδική αποζημίωση θα είναι :

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Αν για παράδειγμα ο δηλούμενος ΚΑΔ της επιχείρησης :

Οι δηλώσεις των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου.

2. Αναδρομικά συνταξιούχων

Τελευταία ημέρα σήμερα για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου. Σήμερα πληρώνονται  κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Μαζί με τις μηνιαίες συντάξεις καταβάλλονται και αναδρομικά σε :

Εντός Δεκεμβρίου αναμένονται και οι πληρωμές των αναδρομικών στους κληρονόμους που υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. 

3. Εφάπαξ επίδομα 400€ σε άνεργους

Σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου στις 15:00 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ ώστε να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία για το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ στους 130.000 μακροχρόνια άνεργους.

Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous 

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, από 30 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες καταβολές των 400 ευρώ στους πρώτους μακροχρόνια ανέργους που θα ολοκληρώσουν την ψηφιακή επιβεβαίωση των στοιχείων τους.

Η διαδικασία, άλλωστε προβλέπει πως η καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, γίνεται μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι:

4. Δίμηνες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου – μέχρι την Δευτέρα 30/11 – πρέπει να πληρωθεί ο πρώτος μήνας παράτασης (400€) σε όσους ανέργους έληξε η 12μηνη επιδότησή τους από 20 έως 31 Οκτωβρίου. Η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης (άλλα 400€) για τους ίδιους δικαιούχους θα γίνει εντός Δεκεμβρίου.

5. Αποζημιώσεις εργαζομένων – πληττόμενες επιχειρήσεις

Οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, συνεχίζονται από εργοδότες και εργαζόμενους έως 7 Δεκεμβρίου.

Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης θα γίνει μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12).