Στην Κόρινθο το πιο προηγμένο καταμαράν του κόσμου

25-07-14 | Κοινωνία

Κατέπλευσε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Κορίνθου ένα από τα πλέον προηγμένα σκάφη στον κόσμο, όχι για τουρισμό, αλλά για να συνδράμει στις έρευνες για την ανακάλυψη του αρχαιότερου οικισμού στην Ευρώπη, που θα διεξαχθούν στον Αργολικό κόλπο! Ο λόγος για το τεχνολογικά υπερσύγχρονο όσο και εντυπωσιακό MS Turanor PlanetSolar, το μεγαλύτερο καταμαράν στον πλανήτη, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Το σκάφος θα παραμείνει αγκυροβολημένο έως την Κυριακή στην Κόρινθο και ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Η αρχαιολογική αποστολή στην οποία θα συμμετάσχει ονομάζεται «TerraSubmersa» και θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, την Ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθεί η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του σπηλαίου Φράγχθι, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αργολίδα.

Η αποστολή

Το Φράγχθι θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικήθηκε από το 40.000 έως το 3.000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πιθανότατα αποτελούσε βοηθητικό χώρο ενός άλλου, βυθισμένου σήμερα οικισμού, τον οποίο θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν. Η αποστολή «TerraSubmersa» θα ξεκινήσει στις 18 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το «πράσινο» MS Turanor PlanetSolar, με μήκος 31 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και εκτόπισμα 85 τόνων, είναι με διαφορά το μεγαλύτερο ηλιακό catamaran. Καθελκύστηκε το 2010 από τα ναυπηγεία του Κιέλου στη Γερμανία και διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ με συνολική επιφάνεια μισό στρέμμα (500 τ.μ.) και ισχύ 93 κιλοβάτ. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν αποθηκεύεται σε συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, συνολικού βάρους 8,5 τόνων. Αυτές με τη σειρά τους τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες που κινούν στο σκάφος με ταχύτητα 14 κόμβων.

Προς το παρόν το MS Turanor PlanetSolar χρησιμοποιείται ως πλωτό εργαστήριο θαλάσσιων ερευνών, αλλά στο μέλλον θα πωληθεί ως γιοτ πολυτελείας.