Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραταθεί το lockdown για δύο εβδομάδες

25-02-21 | Πολιτική

Δεδομένη είναι πλέον η παράταση του lockdown καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Τα κρούσματα εχθές άγγιξαν σχεδόν τις 2.000 με την Αθήνα να βράζει με 869 κρούσματα. Στον Πειραιά εντοπίστηκαν 143 και στην Θεσσαλονίκη 200. Συνολικά διενεργήθηκαν 49.215 τεστ. Οι διασωληνωμένοι ήταν 357 και οι νέοι θάνατοι 28.

Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στην εκπομπή κοινωνία ώρα mega εξέφρασε την ανησυχία του για την άρση του lockdown,τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μέτρο ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αγγίζει το 90% με τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν μόνο 25 άδεια κρεβάτια και το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά του. Ο παθολόγος Δημήτρης Τσιλιβαράκης ο οποίος εργάζεται στον Ευαγγελισμό μίλησε για αδυναμία του συστήματος λόγω τρίτου κύματος.

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου έκανε έκκληση στους πολίτες να κάνουν υπομονή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα δήλωσε αισιόδοξος για την τουριστική περίοδο που έρχεται.

Η παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραταθεί το lockdown μέχρι να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων.
Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η παράταση του lockdown για μία με δύο εβδομάδες είναι σίγουρη, την προανήγγειλε ήδη από χθες ουσιαστικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την έκρηξη που έχουμε στον αριθμό των κρουσμάτων.

Αν πάντως την ερχόμενη εβδομάδα βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, η επιτροπή θα εξετάσει αν μπορεί να ανοίξει κάτι και από τις 8 Μαρτίου, καθώς ανα εβδομάδα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Όταν συμβεί αυτό φαίνεται ότι θα ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο και σε δεύτερο χρόνο τα σχολεία ενώ για την εστίαση και τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι ακόμα πολύ νωρίς.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκφράζει την πεποίθηση ότι μέχρι το Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ενώ επιμένει και στην ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που θα θέσει το απόγευμα στη σύνοδο κορυφής με τηλεδιάσκεψη.