Δένδιας για την αιγιαλίτιδα ζώνη: Μεγάλη τιμή να εισηγούμαι την επέκταση της Ελλάδας

12-01-21 | Πολιτική

Συγκριτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια η χώρα αυξάνει τα εδάφη της κατά 10% ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή. 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή και η επέκταση των χωρικών υδάτων  θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τον χώρο από το νόμιμο κλείσιμο των κόλπων τότε η αύξηση της εθνικής κυριαρχίας υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δίνοντας μέτρο σύγκρισης ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η συνολική έκταση της χώρας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση Κρήτης είναι κατά τι πάνω από 8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.  

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα εξ ονόματος της κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισηγούμαι στη  εθνική αντιπροσωπεία την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.