Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχουν και σήμερα χώρες που δεν θέλουν κυρώσεις για την Τουρκία

10-12-20 | Πολιτική

Έντονη διπλωματική κινητικότητα στις Βρυξέλλες, για το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, με δεδομένο οτι υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε.», αναφέρεται σε σχόλιο Ελληνικών κυβερνητικών πηγών από τις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η ΕΕ να δείξει αξιοπιστία – Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Συγκεκριμένα, κατά την προσέλευση του στο χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουνε ιδιαίτερη σημασία».

«Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και είναι πάρα πολύ σημαντικό λαμβάνοντας υπόψιν και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

"Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda", κατέληξε.

Τι δήλωσαν Μισέλ, Μακρόν και Μπορέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί και οι 27 «θα συνεχίσουν να εργάζονται για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν σημείωσε ότι «θα έχουμε μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση για τη γειτονία μας και ειδικά με την Τουρκία. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που πήραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Οπότε να κοιτάξουμε τα δεδομένα σχετικά με την Τουρκία και να εξετάσουμε τις συνέπειες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική, Μέση Ανατολή.»

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία, «το ΣΕΥ εξέτασε τα τελευταία γεγονότα και δεν μπορούμε να παράσχουμε θετική αξιολόγηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, μπορείτε ακόμη και να πείτε ότι από κάποια άποψη τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, οπότε η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».