Οι θέσεις όλων των κομμάτων για την κατάργηση του ασύλου

05-08-19 | Πολιτική

 Με το ΚΙΝΑΛ να μην ξεκαθαρίζει ακόμα εάν θα υπερψηφίσει ή όχι την εμβληματική για την ΝΔ διάταξη για την κατάργηση του ασύλου ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αντιθέτως δεδομένη θεωρείται η υπερψήφιση από την Ελληνική Λύση.

Εντονότατη ήταν βέβαια η κριτική από τον Παύλο Πολάκη

Ο πρώην υπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναφέρει ότι μέχρι και τα γερμανικά στρατεύματα σεβάστηκαν το πανεπιστημιακό άσυλο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πίσω από την νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρεί να κάνει πράξη τη «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή της» δημιουργώντας «στρατιωτάκια που δεν σηκώνουν κεφάλι».

Ο ίδιος επιχειρώντας να υποβαθμίσει την κατάσταση είπε ότι τα προβλήματα εμφανίζονται σε τρία τέσσερα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μιλώντας για τα ΑΕΙ ανέφερε ότι είναι ο χώρος που επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. «Όσους νόμους και αν ψηφίσετε αυτό δεν θα αλλάξει» υπογράμμισε και πρόσθεσε «οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους».

Η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ ήταν πάντα υπέρ της ακαδημαικής ελευθερίες. Ωστόσο αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Πανεπιστήμια, επιφυλάχθηκε για την τελική θέση του κόμματος εκτιμώντας ότι η ρύθμιση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει σε άκρατο σημείο αστυνομοκρατίας με προληπτική αστυνομική δράση.

Ζήτησε οι αρχές να παρεμβαίνουν μόνο όταν γίνονται παράνομες πράξεις. Σημειώνεται πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του κόμματος, παρά τους αστερίσκους εμφανίζονταν θετικοί.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει πανεπιστημιακό άσυλο με στόχο να το αντικαταστήσει με το άσυλο της επιχειρηματικότητας» δήλωσε ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ).

«Εμείς δεν λέμε να μπαίνει η αστυνομία για ψύλλου πήδημα» είπε ανέφερε ο Κώστας Μπούμπας (Ελληνική Λύση) και πρόσθεσε «δεν τιμωρούμε φοιτητές και πανεπιστημιακούς τους προστατεύουμε».

Όσο για το ΜεΡΑ25, η Σοφία Σακοράφα τάχθηκε κατά της ρύθμισης της ΝΔ επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες για την κατάσταση στις πρυτανικές αρχές οι οποίες όπως είπε αν είχαν εκτελέσει σωστά τα καθήκοντα τους θα είχαν αποτρέψει τα φαινόμενα αυτά.

thetoc