Βουλή: Χωρίς Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ η συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες

05-06-19 | Πολιτική

Μεταξύ συγγενών και φίλων” συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τους νέους Ποινικούς Κώδικες καθώς Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αρνήθηκαν όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει να συμμετάσχουν στη διαδικασία , την οποία επέλεξε η κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής άρχισε λίγο μετά από τις δέκα με αισθητή την απουσία της Νέας Δημοκρατίας καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να μην δώσει καν το “παρών” στη διαδικασία. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έλαβε πρώτος τον λόγο και υπενθύμισε ότι στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν αυτοί που πρώτοι μίλησαν για την ανάγκη ψήφισης των κωδίκων και ζήτησε να ακουστούν πρώτα οι εισηγητές. Η φράση μάλιστα του κ. Καλογήρου πως “τυχόν διακοπή αυτής της  συναινετικής πορείας θα οδηγήσει την κυβέρνηση να δει τα ζητήματα με βάση τα νέα δεδομένα”  έκανε πολλούς να ερμηνεύσουν ότι υπάρχει πιθανότητα απόσυρσής του σχεδίου νόμου. Το αίτημα του κ. Καλογήρου για συναίνεση δεν βρήκε πάντως ευήκωα ώτα στην αντιπολίτευση.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε τη διαδικασία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέστησε τη διαδικασία ψήφισης των κωδίκων σε διαδικασία πολιτικών διευθετήσεων εντάσσοντάς τη στην πρακτική της κακοποίησης του θεσμού της Δικαιοσύνης. “Συνδέθηκαν οι Κώδικες με τη σπουδή που δείξατε για την αλλαγή στην ηγεσία Δικαιοσύνης. Όλα αυτά δεν είναι απλά διολισθήσεις του Συντάγματος και καταδολίευση συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τη δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή. Δείγματα κακοποίησης του θεσμού της  δικαιοσύνης  καθ’ υποταγή στις πολιτικές σας σκοπιμότητες. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα σε προηγούμενο χρόνο να ολοκληρωθεί με συναίνεση και νηφαλιότητα η διαδικασία – εσείς καταστήσατε τη διαδικασία. Σε αυτό είμαστε απέναντι” είπε ο κ. Παπαθεοδώρου ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τη διαδικασία.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντιχάκης μίλησε  για απαράδεκτη- φαστ τρακ διαδικασία λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. “Οι Κώδικες θέτουν ορισμένους αναγκαίους στοιχειώδεις εκσυγχρονισμούς, εισάγονται όμως και νέοι αμερικανόπνευστοι θεσμοί που αλλάζουν τον χαρακτήρα της ποινικής δίκης προσβάλλοντας θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορούμενων και θεσπίζοντας παζάρι ποινών που θα είναι σε βάρος φτωχών. Μας καλείτε σε χρόνο κατεπείγον να τοποθετηθούμε για κώδικες που θα ενισχύσουν κι άλλο το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης και κυβέρνησης σε βάρος λαϊκών στρωμάτων όπως η διατήρηση του τρομονόμου που εμπλουτίζεται και η ανεξέλεγκτη συλλογή και χρήση DNA. Κατά τα άλλα υποκριτικά η αριστερή κυβέρνηση εξακολουθεί να κόπτεται για τις δημοκρατικές ελευθερίες” είπε ανακοινώνοντας και αυτός την αποχώρηση του ΚΚΕ λέγοντας ότι ο χρόνος κατάθεσης προκαλεί  ερωτήματα για τις σκοπιμότητες.

Την αποχώρησή της από τη διαδικασία την οποία χαρακτήρισε “παρωδία” ανακοίνωσε και η Χρυσή Αυγή.

Κατόπιν των ανωτέρω μόνη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης η οποία μετέχει στη συνεδρίαση είναι αυτή του Ποταμιού.

Διαφωνία Παρασκευόπουλου για την «υποβάθμιση» των άρθρων περί βασανιστηρίων

Τη διαφωνία του για τη μεταφορά και επί της ουσίας "υποβάθμιση" των άρθρων περί βασανιστηρίων από το κεφάλαιο περί προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος στο κεφάλαιο περί κατάχρησης της υπαλληλικής ιδιότητας  στον νέο Ποινικό Κώδικα  εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. 

"Διαφωνώ με την επιλογή να υπάρχουν μορφές βασανιστηρίων οι οποίες θεωρούνται ότι δεν βλάπτουν το πολίτευμα. Οι πράξεις των βασανιστηρίων έχουν αποδέκτη  το ίδιο το πολίτευμα. Μια πράξη βασανισμού αναιρεί τον ίδιο τον αυτοπροσδιορισμό Εξαναγκάζεται ο πολίτης  να κάνει το "α" η το "β" επειδή πονάει το σώμα του. Μηδέν αυτοπροσδιορισμός. Η ύπαρξη αυτοπροσδιορισμού είναι το κομβικό στοιχείο για το πολίτευμά μας. Πολύ σωστά στον απόηχο της δικτατορίας αυτό είχε τοποθετηθεί στα εγκλήματα κατά του πολιτεύματος" είπε ο κ. Παρασκευόπουλος ζητώντας να μην μεταφερθούν τα επίμαχα άρθρα στο κεφάλαιο περί κατάχρησης υπαλληλικής ιδιότητας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου οι διατάξεις των άρθρων 137Α – 137Δ καταργούνται και τα βασανιστήρια μεταφέρονται στο άρθρο 239Α και το κεφάλαιο περί κατάχρησης υπαλληλικής εξουσίας με το σκεπτικό, ότι «μεμονωμένες πράξεις βασανιστηρίων δεν θίγουν πράγματι το πολίτευμα». 

"Βεβαίως η τιμώρηση των βασανιστηρίων προκύπτει από την απαγόρευσή τους από το Σύνταγμα και τη ρητή πρόβλεψη της τιμώρησής τους (άρθρο 7 παρ. 2), ανεξάρτητα από τη συστηματική ένταξή τους στον Π.Κ.. Τα βασανιστήρια απαγορεύονται, εξάλλου, όπως είναι γνωστό, από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 5), την ΕΣΔΑ (άρθρο 3) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρ-θρο 4). Τα βασανιστήρια εξειδικεύονται στα διεθνή κείμενα ως η ακραία μορφή της «σκληρής, ταπεινωτικής και απάνθρωπης μεταχείρισης» του θύματος. Είναι, δηλαδή, άμεση η σχέση τους με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οποία προσβάλλουν με τρόπο που συνιστά οριακή δοκιμασία εκείνου που υφίσταται βασανιστήρια, αλλά και του κράτους δικαίου" αναφέρεται χαρακτηριστικά.