Τζανακόπουλος: Ορόσημο αξιοπιστίας η έκδοση του 10ετούς

06-03-19 | Πολιτική

Η χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι ορόσημο αξιοπιστίας της χώρας και η πραγματικότητα σφυροκοπά τα επιχειρήματα Μητσοτάκη, οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος μόνο καταστροφολογεί, οι αγορές εμπιστεύονται ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με ΝΔ στην αντιπολίτευση και άρα «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η χθεσινή έκδοση 10ετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας, σχολιάζοντας ότι «όλα τα αφηγήματα περί συγκεκαλυμμένου μνημονίου ή περί αδυναμίας εξόδου στις αγορές καταρρέουν. Η ίδια η πραγματικότητα σφυροκοπά τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη».

Επανέλαβε ότι «είναι η πρώτη φορά ύστερα από μια 10ετία που το Δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και μάλιστα με επιτόκιο που αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του 2004-2005. Η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους της».

«Πλέον», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, «οι πολίτες καταλαβαίνουν ποιος είναι αξιόπιστος και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη νέα μεταμεταμνημιακή περίοδο και ποιος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταστροφολογεί. Ό,τι και αν έχει πει ο κ. Μητσοτάκης έχει καταρρεύσει από την ίδια την πραγματικότητα».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «ο κ.Τσακαλώτος απάντησε όπως άρμοζε στον κ.Μητσοτάκη που ισχυρίζεται ότι οι αγορές εμπιστεύονται την οικονομία μας επειδή θα έχουμε εκλογές: Οι αγορές δείχνουν να εμπιστεύονται το σχήμα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση & ΝΔ στην αντιπολίτευση & άρα ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

Θύμισε επίσης ότι «η ΝΔ όταν κυβερνούσε και είχε την ευκαιρία να διαπραγματευθεί για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είχε αποδεχτεί 4,5% για τα έτη 2016, 2017, 2018 ενώ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είχε αποδεχτεί ένα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων με μέσο όρο 4% έως το 2031».

«Η κυβέρνησή μας κατάφερε με μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει αυτούς τους στόχους. Για την περίοδο 2015-2018 κατάφερε να δημιουργήσει ένα χώρο περίπου 15-20 δισ. ευρώ, για το 2019-2022 συμφώνησε για ένα 3,5% και από εκεί και πέρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο περίπου 2%».

«Παρά τους αδιανόητα υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε αποδεχτεί η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ να τους πιάσει. Το 2015 είχε στόχο 3% και η τότε κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει 0,1% που δημιούργησε μια τρύπα περίπου 6 δισ. ευρώ με βάση τις ίδιες τις προβλέψεις του 2ου προγράμματος», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο Κόκκινο