Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Αγκυρα: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

23-10-18 | Πολιτική

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απαντά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».