Ανακωχή στον πόλεμο για τα Θρησκευτικά. Αμοιβαίες υποχωρήσεις και ... εξηγήσεις

06-10-16 | Πολιτική

Με συμβιβασμό έληξε γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει ότι το μάθημα θα συνεχιστεί με τα παλιά βιβλία - ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι "τα βιβλία θα παραμείνουν τα ίδια" - ενώ θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα διδασκαλίας (μέθοδος, εμπλουτισμός, κλ.π).

Μέγαρο Μαξίμου

Υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία πολιτείας εκκλησίας δήλωσε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει «πάγωμα» του προγράμματος σπουδών επανέλαβε ότι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν. Και αρχίζει από την αρχή ένας αγώνας συνεργασίας. Ερωτηθείς αν θα συνεχισθεί το πρόγραμμα φέτος είπε ότι θα δοθούν τα παλαιά βιβλία και η προσπάθεια διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Έως ότου γραφούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα σημερινά βιβλία.

Ικανοποίηση Πάνου Καμμένου

Την μεγάλη ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, γιατί υπήρξε ένας πολύ γόνιμος διάλογος, εξετάσθηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίσθηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας.

Ερωτηθείς ο υπουργός τι σημαίνει αυτό και πώς θα πάει φέτος το πρόγραμμα σπουδών, είπε: «σημαίνει πώς η συζήτηση που θα γίνει μεταξύ της πολιτείας και της εκκλησίας». Αναφερόμενος ο Πάνος Καμμένος στα βιβλία, είπε ότι είναι τα ίδια και δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο.

«Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις»

Ήτανε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης, οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί, ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν σημεία που πρέπει να τα συζητούμε, η εκκλησία και η πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών, η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, θα εφαρμοσθούν, είναι απόφαση και ευθύνη της πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανείμει τα παλαιά, συνυπάρχουν αυτά τα ζητήματα και όπως όλα τα μαθήματα, έτσι και τα θρησκευτικά θα αξιολογηθεί το μάθημα και τα νέα προγράμματα. Θα ακουσθούν ξανά οι απόψεις και της εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.

Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα, συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι μίλησε με τον αρχιεπίσκοπο σε πολύ καλό κλίμα, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του. Ερωτηθείς αν υπήρξε συμβιβασμός καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αρχιεπισκοπή ζήτησε πάγωμα» του προγράμματος, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε επί ποίων ζητημάτων έγινε η συζήτηση, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες απόψεις και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της εκκλησίας.

Επανέλαβε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στην διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο.

- Η πρώτη αφορά υποχρεωτικότητα του μαθήματος.

- Η δεύτερη αφορά την μη μείωση των ωρών διδασκαλίας.

- Η τρίτη αφορά μια κατεύθυνση για τον ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ' όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

Τέλος, διέψευσε κάποιες φήμες ότι το κλίμα δεν ήταν καλό, λέγοντας ότι δεν έχω αυτή την εντύπωση και για τους ιεράρχες, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό με τις διαφωνίες που ο καθένας έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού της χώρας, και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που έχει και η εκκλησία και όχι μόνον η πολιτεία.

Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών και η δεύτερη αφορούσε επίσης μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία για τις δηλώσεις Φίλη.

Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν, εδραιώνουμε σχέσεις αλληλοκατανόησης επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Κι αν τα Θρησκευτικά και οι άρση των παρεξηγήσεων ήταν η αιτία της χθεσινής συνάντησης, το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αποτελεί «καυτό» θέμα και για τις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες θέλουν να υπήρξε συζήτηση για το ζήτημα χθες, παρά το ότι επισήμως διαψεύστηκε.

Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, κατείχε μεγάλο μέρος της προχθεσινής εισήγησης του Αρχιεπισκόπου κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, με τον Ιερώνυμο να εκτοξεύει βολές στην κυβέρνηση, αλλά και να κάνει λόγο για προσφυγή στο λαό, η οποία από πολλούς ερμηνεύτηκε ως προσφυγή σε δημοψήφισμα, αναφορικά με το ζήτημα.

Μιλώντας στην Ιεραρχία ο Ιερώνυμος είχε πει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι, η Εκκλησία από την πλευρά της «δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της» και κάλεσε την Πολιτεία, «αν το θελήσει και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Λίγο αργότερα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας ξεκαθάριζαν ότι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στα σχέδιά του.

Οι συζητήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινούν σήμερα, οπότε και ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τον περασμένο Ιούλιο, υπενθυμίζεται, ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «ρητής κατοχύρωσης της θρησκευτική ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί τη σύσταση ειδικής κυβερνητικής Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, καλώντας σε διάλογο με την Εκκλησία για το κρίσιμο αυτό θέμα.