Πιο κοντά οι εκλογές από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας - Ημερομηνίες

22-12-14 | Πολιτική

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των βουλευτών ο υποψήφιος της συγκυβέρνησης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αναμένεται να συγκεντρώσει στην δεύτερη ψηφοφορία από 164 – 167 ψήφους , αριθμός ο οποίος απέχει αρκετά από τους 180 βουλευτές που απαιτεί η τρίτη ψηφοφορία.

Η στάση των ανεξάρτητων

«Το διάγγελμα Σαμαρά ικανοποιεί την πρόταση που κάναμε οι οκτώ βουλευτές, στην οποία και εξακολουθώ να επιμένω από την πρώτη ψηφοφορία», σημείωσε λίγο μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ανταποκρινόμενος θετικά στην «συναινετική διάθεση» αυτή του πρωθυπουργού.

Τη δήλωσή του λίγο μετά το «παρών» της προηγούμενης Τετάρτης όπου εξηγούσε υπό ποιες προϋποθέσεις αυτό θα μεταβαλλόταν σε θετική ψήφο επικαλέστηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Κουράκος, για να προσθέσει:

«Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στο σύνολο των προϋποθέσεων που έθεσα». Κατόπιν τούτων, σημειώνει ότι του επιτρέπεται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, για τον οποίο μάλιστα τονίζει ότι συνδέεται από παλιά με βαθιά φιλία.

Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν κοντά στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα στην ψηφοφορία της Τρίτης, τον Γιώργο Κασαπίδη και τον Κώστα Γιοβανόπουλο, ενώ σχεδόν έχει προαναγγείλει τη θετική του ψήφο και ο Παναγιώτης Μελάς.

«Παρών» δηλώνει ότι θα ψηφίσει αντίθετα ο Βασίλης Καπερνάρος. «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές, ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πέτρος Τατσόπουλος, για άλλους, πάντως, λόγους. «Όπως και το τανγκό – μη λέμε ξανά και ξανά τις ίδιες κοινοτοπίες - έτσι και η εθνική συνεννόηση χρειάζεται δύο. Εθνική συνεννόηση με έναν δεν γίνεται. Σήμερα (σ.σ. χθες) ο Σαμαράς έκανε ένα βήμα προς την εθνική συνεννόηση.

Ο Τσίπρας, σταθερός στον λαϊκιστικό του μαξιμαλισμό, δεν έκανε κανένα. Θέλει εκλογές και τις θέλει τώρα. Από τη στιγμή που ο Τσίπρας απορρίπτει την πρόταση του Σαμαρά, η πρόταση του Σαμαρά μετατρέπεται αυτομάτως σε πρόσχημα για τη συγκέντρωση 180 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία. ΄Εχω δηλώσει πολλές φορές πως δεν ψάχνω για πρόσχημα ώστε ν' αλλάξω τη ψήφο μου.

Δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ανεξάρτητος βουλευτής, προσθέτοντας πάντως πως δεν πρόκειται να δώσει, ούτε ως απειροελάχιστο ενδεχόμενο, την ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασε το στοίχημα της προεδρικής εκλογής και τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές επειδή τον πρόδωσε ένας «αποστάτης» και… νουθετώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικώς.

«Αλέξη, ώρα να μεγαλώσεις. Τέρμα τα παραμύθια με τους "αποστάτες" Δράκους. ΄Εφτασε η ώρα ν' αντιμετωπίσεις τους αληθινούς Δράκους - και, κυρίως, την ευθύνη των δικών σου επιλογών», κατέληξε.