Νταβούτογλου: Στο στόχαστρο ελληνικά νησιά του Αιγαίου

26-04-13 | Πολιτική

Σε μια τοποθέτηση-πρόκληση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για μη έγκυρη σύμβαση όσον αφορά τα σύνορα στο Αιγαίο, τονίζονας ότι το ζήτημα είναι θέμα ερμηνείας των συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων!

«Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο με την Ελλάδα, δεν καθορίζονται από μια έγκυρη συμφωνία, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή από το Κοτσάελι, Λουτφού Τουρκάν!

Η ερώτηση του ακροδεξιού Τούρκου βουλευτή ήταν άκρως προκλητική από μόνη της καθώς ζητούσε εξηγήσεις πως μετά τις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συνεργάτες του, πέταξαν τους Έλληνες στρατιώτες στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια κάνουν πάλι την παρουσία τους σε νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, έθεσε εμμέσως αλλά πολύ σαφώς θέμα για νησιά όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος, κλπ…

Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια συνολική αμφισβήτηση των συνθηκών που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και σίγουρα είναι προεόρτιο αυτών που θα ακολουθήσουν με τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρακτικά ο Α.Νταβούτογλου λέει ότι "Δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να προσδιορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αιγαίου" κι αυτό το λέει για πρώτη φορά...

πηγές: star.gr-rodiaki.gr