Τα μερομήνια για το υπόλοιπο του καλοκαιριού 2019. Τι προβλέπουν

12-07-19 | Ο Καιρός

 Τα μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο και αποτελούν διαχρονικά ένα σημαντικό εργαλείο για τους παρατηρητές των καιρικών φαινομένων.
 
Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.
 
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
 
Δείτε λοιπόν τι καιρό θα κάνει το υπόλοιπο του καλοκαιριού
 
Όταν είχαν βγει τα μερομήνια ο παρατηρητής καιρικών φαινομένων-Δημήτρης Τσούλης, σημείωνε :
 
«Ο Ιούλιος για το πρώτο μισό του, ζεστός στα όρια του καύσωνα, ενώ για το υπόλοιπο του μήνα, αστάθειες κατά διαστήματα και ειδικά το διάστημα 21-26/7 (μπόρες και καταιγίδες). Μελτέμι το διάστημα 27-31/7.
 
Ο Αύγουστος αρχικά με λίγες αστάθειες 2-4/8.Εν συνεχεία μελτέμι κατά διαστήματα μέχρι της 15/8.Πολλή ζέστη το υπόλοιπο του μήνα (και καύσωνας), με εξαίρεση τη περίοδο 25-27/8, όπου θα έχουμε αστάθειες και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας».
 
Συμπερασματικά, εκτιμούσε, πως θα έχουμε ένα ζεστό καλοκαίρι με θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
 
Τις δικές του εκτιμήσεις είχε κάνει ο πρακτικός μετεωρολόγος Νίκος Βογιατζής από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, ο οποίος έμαθε τα μυστικά και τον τρόπο να διακρίνει τα σημάδια του καιρού από τον πατέρα του, που για 50 χρόνια έγραφε τα μερομήνια.
 
Αναλυτικά ο πρακτικός μετεωρολόγος κ. Νίκος Βογιατζής είχε προβλέψει για το καλοκαίρι του 2019:
 
«Ιούλιος: 1-7/7 ο καιρός προβλέπεται άστατος με βροχές και μπουρίνια, 8-16/7 ήπιος προς ζεστός, 17-24/7 καλοσυνάτος με αέρα, 25-31/7 άστατος με αέρα, μπουρίνια και καταιγίδες.
 
Αύγουστος: 1-8/8 προβλέπεται ο καιρός να είναι άστατος με αέρα, βροχές, μπουρίνια και καταιγίδες, 9-13/8 συνεχίζεται ο άστατος καιρός με αέρα, βροχές και μπουρίνια».
 
Σημειώνεται ότι τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να αντικαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.