Η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη δίνει "μάχη" για την ζωή της

04-11-08 | Κοινωνία

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της δίνει η Μαρία Δημητριάδη σύμφωνα με ολοσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Espresso. Η τραγουδίστρια που ερμήνευσε τα πιο γνωστά επαναστατικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη νοσηλεύεται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κρατικό νοσοκομείο των Αθηνών.  Πρόκειται για την πρώτη σύζυγο του Ανδρέα Μικρούτσικου (και μητέρα του γιου του Στέργιου), ο οποίος εκτός από τις μεγάλες φουρτούνες που πέρασε στα επαγγελματικά του (και που περνάει τώρα στην προσωπική του ζωή), τρέχει και δεν φθάνει...

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η τραγουδίστρια εισήχθη τότε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου έμεινε για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, καθώς όλα έδειχναν ότι η κατάσταση της υγείας της είχε βελτιωθεί. Πριν από λίγο καιρό όμως δυστυχώς υποτροπίασε και οδηγήθηκε εσπευσμένα στο ίδιο νοσοκομείο, όπου παραμένει και παρακολουθείται στενά από ομάδα γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό της περιβάλλον, υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σύντομα σε αμερικανική κλινική για λεπτομερή έλεγχο και περαιτέρω θεραπεία. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτούνται ορισμένες διαδικασίες (συμπεριλαμβανομένου, βέβαια, και του υψηλού κόστος νοσηλείας στο εξωτερικό).

Η Μαρία Δημητριάδη δεν βρίσκεται σ’ ένα μικρό δωμάτιο, αλλά σε σουίτα, κάτι που σημαίνει ότι η νοσηλεία της γίνεται σε άνετο περιβάλλον και ότι δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Αντίθετα στο παρελθόν, όταν χρειάστηκε να κάνει μία λεπτή εγχείρηση στο πόδι της, είχε αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα με την περίθαλψή της. Τότε η Ζωή Λάσκαρη είχε μεσολαβήσει, μιλώντας σε ιδιοκτήτη ιατρικού κέντρου, και είχε κατορθώσει να της εξασφαλίσουν δωρεάν νοσηλεία.

Στο χώρο όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο η κυρία Δημητριάδη δεν έχουν πρόσβαση ανεπιθύμητοι επισκέπτες. Αυτό συμβαίνει τόόσο για υγειονομικούς λόγους όσο και γιατί η ίδια δεν θέλει αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει να συναναστρέφεται με πολύ κόσμο. Επιθυμεί να έρχεται σε επαφή μόνο με τους πολύ στενούς, αγαπημένους συγγενείς της, όπως είναι η αδελφή της Αφροδίτη Μάνου (επίσης αξιόλογη τραγουδίστρια) και οι γιος της Στέργιος, καρπός του γάμου της με τον Ανδρέα Μικρούτσικο.

Της ευχόμαστε να γίνει σύντομα καλά και να ακούσουμε την εκπληκτική φωνή της να μας τραγουδάει ζωντανά «Το Δελτίο Καιρού», το «Αν η μισή μου καρδιά», το «Ησουνα φεγγάρι» και τα άλλα υπέροχα τραγούδια της!


Η «επική» φωνή της Αριστεράς που άφησε την καριέρα για τον γιο της!

Η Μαρία Δημητριάδη έχει μεγάλη ιστορία στο πεντάγραμμο. Κατά τη διάρκεια της επταετίας συνέδεσε το όνομά της με επαναστατικά τραγούδια. Στις τουρνέ του Μίκη Θεοδωράκη εκτός Ελλάδας, όπως και στις συναυλίες-διαμαρτυρίες του στα πάτρια εδάφη (μετά τη Μεταπολίτευση) η τραγουδίστρια με την «επική» φωνή, όπως την έχουν αποκαλέσει, έγραψε χρυσές σελίδες. Η φωνή της ήταν το σήμα κατατεθέν σε όλες τις συγκεντρώσεις της Αριστεράς, από το 1974 ώς και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 που τα πολιτικά τραγούδια είχαν ακόμα την τιμητική τους.

Στα νεανικά της χρόνια ανήκε στο μαοϊκό ΕΚΚΕ. Ηταν η εποχή που εμφανιζόταν με καφτάνια σε μπουάτ της Πλάκας και τραγουδούσε, μεταξύ των άλλων, και τα περίφημα πολιτικά τραγούδια «Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται γιατρέ εδώ πέρα / η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται...» σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, όπως και το «Δελτίο καιρού» των Μήτσου Κασόλα και Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η Μαρία Δημητριάδη ήταν παντρεμένη με τον Ανδρέα Μικρούτσικο την περίοδο που ξεκινούσε την καριέρα του στη σύνθεση και στο τραγούδι. Απέκτησαν έναν γιο, τον Στέργιο, για το μεγάλωμα του οποίου η ίδια έβαλε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της. Μετά τη διάλυση του γάμου τους οι δρόμοι τους χώρισαν και ο μόνος κοινός παρονομαστής τους ήταν το λατρεμένο τους παιδί.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Μαρία εμφανίστηκε με ένα διαφορετικό, πιο σύγχρονο προφίλ. Αδυνάτισε, φορούσε πιο «θηλυκά» ρούχα και είχε βάψει τα μαλλιά της μεζ. Παράλληλα, έβγαλε ένα δίσκο με ερωτικά τραγούδια νέων δημιουργών υπό τον τίτλο «Οριστικά;». Ηταν ένα ξάφνιασμα για όλους εκείνους που την είχαν τοποθετήσει εσαεί στο επαναστατικό τραγούδι. «Δεν τραγουδούσα πολιτικά τραγούδια, αλλά καλά τραγούδια», διευκρίνιζε τότε η ίδια σε συνέντευξή της και πρόσθετε: «Μιλάω για ωραία ερωτικά τραγούδια, όπως αυτά που έχω πει και φέρουν την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι, του Στέφανου Κορκολή, του Γιώργου Σταυριανού και πολλών άλλων συνθετών».

Η αλήθεια είναι ότι η Μαρία Δημητριάδη ξεκίνησε την καριέρα της στη δισκογραφία μ’ ένα ιστορικό ερωτικό τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», με τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόμπεργκ. Ο μικρός δίσκος που κυκλοφόρησε με αυτό το τραγούδι γράφει μόνο το όνομά της, «Μαρία», και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τη μετέπειτα ερμηνεύτρια πολιτικών τραγουδιών Μαρία Δημητριάδη. Το 2004 επανήλθε στις συναυλίες επιλέγοντας να εμφανίζεται κυρίως σε δήμους της Αττικής.