Δήμοι: Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για το μπόνους υψών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Τι αναφέρει

16-05-24 | Οικονομία

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ  αναφορικά με την εφαρμογή του μπόνους υψών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) στους δήμους.

 Η εν λόγω απόφαση ανοίγει τον δρόμο για όσους δημάρχους επιθυμούν να αναστείλουν την εφαρμογή αυτή. Το Τμήμα Αναστολών έκανε δεκτή προσφυγή του Δήμου Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης και νομιμοποίησε  την απευθείας εντολή του δημάρχου στην πολεοδομία του, μέχρι να κριθεί η υπόθεση από την Ολομέλεια. Μάλιστα σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούνταν τετελεσμένα. Η απόφαση αποτελεί “χαστούκι” στο υπουργείο Περιβάλλοντος που αρνήθηκε να αναστείλει τις συγκεκριμένες  διατάξεις μέχρι να κριθεί οριστικά η υπόθεση.

Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος, Μαργαρίτα  Γκορτζολίδου  «στην υπηρεσία δόμησης του δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων  του ΝΟΚ (κινήτρων) παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος  δήμου.

 Πέραν τούτου, όμως στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολο τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους αλλά και τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα πρέπει στην συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που στηρίζονται στην εφαρμογή  των συγκεκριμένων διατάξεων ».

Εκδίδοντας  προσωρινή διαταγή, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία ακυρώθηκε το “εντέλλεσθε “( δηλαδή η απευθείας εντολή του δημάρχου) προς την πολεοδομία να μην εκδίδει άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ.

«Η απόφαση δείχνει πως ούτε παράνομοι είμαστε ούτε αυθαίρετοι όπως μας αποκαλούσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ» λέει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο δήμαρχος των “3Β” Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

 «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η πόλη μας θα προστατευθεί από την υπερδόμηση μέχρι να βγει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Η προσωρινή διαταγή έχει ιδιαίτερη σημασία για 2 λόγους. Κατ’ αρχάς αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός δημάρχου να δώσει απευθείας εντολή στην υπηρεσία δόμησης, κάτι που πολλοί αμφισβητούσαν ότι είναι νομικά ορθό(υποστηρίζοντας ότι οι πολεοδομίες υπάγονται στους δήμους μόνο για τα διοικητικά τους θέματα και στην ουσία υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών).

Κατά δεύτερον ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για όποιον δήμαρχο επιθυμεί να δώσει αντίστοιχη εντολή στην πολεοδομία της περιοχής του και να αναστείλει την εφαρμογή των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού μέχρι την έκδοση της απόφασης  της Ολομέλειας.

Απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας “Καθημερινή” γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αναστέλλει το υπουργείο την εφαρμογή των κινήτρων  του ΝΟΚ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς υποστηρίζει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να λάβει τόσο δραστικές αποφάσεις.

«Οι βίαιες αλλαγές έχουν παρενέργειες. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και το υπουργείο προσπαθεί να προσαρμοστεί με το μέτρο, δηλαδή με τρόπο που θα υπάρχει προστασία του δομημένου  περιβάλλοντος αλλά όχι καταστροφή της οικοδομικής δραστηριότητας»

.enikonomia